Jarinje Foto: AP Photo/Bojan Slavkovic

Rešenje koje je postignuto je veoma dobro i to iz više razloga i ovo je najbolji moguċi način završetka te krize, ocenio je direktor Centra za afirmativne društvene akcije, Miodrag Marinković, komentarišući danas potvrđen dogovor u Briselu o rešavanju krize na Severu, odnosno o registarskim tablicama.

„Pre svega, to je rešenje od kojeg ċe opipljivu korist imati obični ljudi, Srbi i Albanci“, ocenjuje Marinković za KoSSev.

To se vrlo retko dešavalo u dosadašnjoj praksi dijaloga Beograda i Prištine, dodaje dalje, gde rešenja uglavnom podilaze stranačkim i interesima političkih elita.

„Ovoga puta to nije slučaj, veċ se došlo do rešenja koje ċe običnim ljudima, a među njima ne zaboravite i mnogobrojnim Srbima sa Kosova koji voze automobile sa kosovskim tablicama – značajno olakšati život“, kaže Marinković.

Kao drugi pozitivan rezultat navodi kraj krize na Severu Kosova.

„Koja, koliko god da je bila kontrolisana, nosila je sa sobom izuzetan rizik od eskalacije“, dodaje.

Marinković kaže da on koji vrlo često otvoreno kritikuje, bojažljivost i neodlučnost Evropske Unije a koju je pokazivala „nebrojeno puta“ u toku pregovora u okviru Briselskog procesa, sada odaje priznanje da je angažovanje EU oko pitanja tablica proizvelo „izuzetno pozitivne rezultate“.

„Na kraju postignuti dogovor ostavlja moguċnost da se, u kontrolisanom maniru, dakle kroz pregovore, nađe rešenje i za vlasnike automobila sa tablicama sa oznakama kosovskih gradova ali izdatih od strane MUP Srbije. Vrlo je bitna i odrednica sporazuma koja trajanje mere o nalepnicama, produžava sve do postizanja dogovora, a ne po isteku roka od 6 meseci. Da je takve odrednice bilo u sporazumu iz 2016, godine, do ove krize ne bi ni došlo. Jednostavno, vrlo retko se dešavalo da se postignu ovako, po interese običnih ljudi, afirmativni dogovor, i pošteno je reċi, da je ovo uspeh pregovarackog tima Evropske Unije koji zaslužuje iskrene čestitke“, naglasio je Marinković.

U Briselu je danas, posle dvodnevnih pregovora glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, uz međunarodne posrednike, konačno postignut dogovor o deeskalaciji situacije na Severu Kosova, kao i o privremenom rešenju pitanja registarskih tablica.

U subotu se, počevši od 8 časova do 16, oslobađaju blokirani putevi kod Brnjaka i Jarinja, tako što će istovremeno barikade povući Srbi, i povući će se specijalne kosovske jedinice, dok će se KFOR rasporediti na prelazima na oko tri nedelje. Formiraće se radna grupa čiji je zadatak da za šest meseci pronađe trajno rešenje za režim korišćenja tablica a što će se potom odlučivati na visokom političkom nivou u briselskom dijalogu.

BONUS VIDEO: Helikopter nadleće Jarinje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar