Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Potpredsenik Narodne stranke Zdravko Ponoš ocenio je da su vlasti u Srbiji bile zatečene merama koje je na prelazima uvela vlada Aljbina Kurtija, i da je dizanje borbene avijacije i slanje oklopnih transportera bilo „očigledno za domaću upotrebu“.

“Neko je zaboravio da ističe privremeni sporazum, a on (Kurti) je odlučio da implementira novu realnost koristeći specijalce, što svakako nije primereno“, rekao je Ponoš u Danu uživo na televiziji N1.

On je ocenio da je slanje borbene avijacije, koja je nadletala prelaze, i oklopnih vozila koja su došla u blizinu prelaza, naredio državni vrh Srbije da bi prikrio „brljotinu“ jer se nisu diplomatski spremili za trenutak kada će isteći privremeni sporazum Beograda i Prištine o automobilskim tablicama.

Ponoš, koji je bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, kazao je da je novi privremeni sporazum korak u dobrom smeru jer je obezbedio da se sa severa Kosova uklone „duge cevi“.

“Važno je da se ta nevolja i veliki rizik skloni odakle, previše dugo traje da tenzija. Dobro je što dosad niko nije pucao”, rekao je on.

Dodao je da je na kraju kosovski premijer „dobio nekakav reciprocitet, manje nego što je tražio” a da je Srbija „sa ovim pregovaračima” dobila to da na teritoriju Kosova ne može da se uđe sa srpskim tablicama

Upitao je ko još „diže avijaciju na trideset specijalaca”, kako su uradile vlasti u Srbiji, i ocenio da je to „zato što diplomatski stvar nije urađena kako treba“.

Krivična prijava zbog „prebijanja“ člana NS

Ponoš je najavio da će u petak biti podneta krivična prijava protiv direktora BIA Bratislava Gašića i osoba koje su, kako je rekao, saslušavale člana Narodne stranke Konstantina Katića. Katić tvrdi da su ga pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA) kidnapovali i više sati mučili na njegovom radnom mestu na aerodromu zbog navodne objave na društvenoj mreži Tviter.

Ponoš je ponovio da je Katić zadržan četiri sata i da je bio maltretiran, tučen, da mu je prećeno da neće videti svoju porodicu i dete, i da su pripadnici BIA zahtevali da prizna da stoji iza tvita kom se podržava psovanje predsednika Aleksandra Vučića.

“Uopšte nije bitno ko je tvitovao. Sama činjenica da tajna policija ove države odvodi ljude sa radnog mesta, da ih tuče zbog toga što je neko tvitnuo, bez obzira da li je neko član stranke… To govori o tome da je ova država u ozbiljnom problemu“, rekao je on.

Kazao je da će tražiti “političku odgovornost Gašića, jer je on postavljenik vlade“, a obratiće se i Zaštitniku građana.

“Taj metod istraživanja da se čovek drži da kleči tri sata, to izgleda kao oni u Ritopeku, koji su mučili ljude. Kao da su imali iste instruktore”, rekao je Ponoš, aludirajući na optužene članove grupe Veljka Belivuka.

O predlogu za saradnju opozicije: Bilo bi bolje da smo razgovarali

Na pitanje da li je video predloge sporazuma o saradnji opozicije, koji su sastavile pojedine opozicione partije, Ponoš kaže da u njima ima „jako lepih stvari“ ali da nije vreme za to.

“Ja mislim da je to metodološki vrlo čudno, bilo bi svakako bolje da smo o tome razgovarali”, rekao je on komentarišući dva predloga koja su se pojavila – jedan koji su sastavili Stranka slobode i pravde i Demokratska stranka, i drugi koji su sastavili Ne davimo Beograd i Zajedno za Srbiju.

On je ocenio da dva predloga imaju dosta toga zajedničkog, dok predlog ZZS i NDMBG više potencira ideološke razlike.

BONUS VIDEO: Nebojša Zelenović odbio predlog Đilasa i Lutovca o zajedničkoj listi za Beograd

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar