Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Miroslav Lajčak, evropski posrednik u pregovorima Beograda i Prištine, potvrdio je da je postignut dogovor između dve strane. Osim povlačenja specijalnih jedinica Rosu sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, ključno je uvođenje takozvanih stiker tablica, odnosno nalepnica koje će se stavljati preko državnih simbola, umesto izdavanja probnih tablica.

U subotu bi kosovske specijalne jedinice trebalo da se povuku sa administrativnih prelaza, na koje će istovremeno da budu postavljene jedinice Kfora. U isto vreme bi trebalo da budu uvedene i takozvane stiker tablice, koje su bile predviđene i dogovorom iz 2016, ali taj dogovor nikad nije primenjen.

U praksi bi to trebalo da znači da na prelazima Jarinje i Brnjak neće biti skidane tablice iz Srbije, već će na njih biti postavljena odgovarajuća nalepnica. Isto važi i za tablice „Republike Kosovo“ pri ulasku u Srbiju.

Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev, navodi da je i dalje nejasno šta će biti sa srpskim tablicama koje imaju oznaku gradova sa severa Kosova – KM, PR, PE i GL. Kako dodaje, sudeći po onome što je Bislimi juče rekao, one će ostati još šest meseci.

„Praktično isto ovo je bilo dogovoreno i 2016, sa tom novinom što su tada važile i tablice KS (statusno neutralne). Tada je usledila cela serija izveštaja, po kojoj kosovska strana nikad nije primenila režim stikera, pravdajući se tehničkim nedostacima za to. To se nije primenjivalo, a sa druge strane Srbija je nastavila sa starom praksom da kada se uđe sa Kosova u Srbiju moraju da imaju probne tablice“, kaže Lazarević za Nova.rs.

Foto:Medija centar Beograd

Novi sporazum, kako smatra, trebalo bi da bude isto ono što je dogovoreno 2016.

„Priština sve vreme traži reciprocitet. Praktično su ga dobili“, navodi Lazarević i podseća da stikeri nisu novo rešenje, te da je reč o modelu koji su primenjivale Makedonija i Grčka.

Prema dogovoru koji je objavio Lajčak, režim sa nalepnicama biće na snazi do konačnog rešenja. Najavljeno je formiranje radne grupa, čiji će članovi biti predstavnici EU, Beograda i Prištine, kako bi se pronašlo trajno rešenje za pitanje registarskih tablica, a koje bi trebalo da bude bazirano na standardima i praksama EU.

Podsećamo, nakon isteka sporazuma o tablicama, specijalne jedinice ROSU došle su na administrativne prelaze, na kojima su skidane tablice iz Srbije, kao i srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu. Od tada su vozila sa oznakama iz centralne Srbije morala da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje u iznosu od pet evra.

Ubrzo je počelo okupljanje nezadovoljnih Srba sa Kosova, a potom i blokada administrativnih prelaza, preko kojih više nije moguće proći automobilom.

BONUS VIDEO Prelaz putnika preko Jarinja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar