U Skupštini Srbiji svašta je moguće, pa i da potpredsednica parlamenta Marina Raguš, dugogodišnja radikalka, zatim članica SPAS Aleksandra Šapića i konačno poslanica SNS bude jedna od govornika na "Danima Amerike". Štaviše, ona će uputiti pozdravne reči na ovoj manifestaciji, koja će biti održana 20. septembra u zgradi parlamenta.

To je treći put da se „Dani Amerike“ održavaju u Beogradu. Reč je manifestaciji koju organizuje Кongres Srpsko-američkog prijateljstva, u saradnji sa ,“Color Media Communications“ i „Diplomacy&Commerce“.

„Ova manifestacija ima za cilj produbljivanje i jačanje ekonomskih, političkih i kulturnih veza između Srbije i Sjedinjenih Država, unapređujući saradnju i razumevanje između dva naroda čime je postala jedna od najznačajnijih manifestacija u domenu samih bilateralnih odnosa dveju zemalja“, piše u saopštenju Кongresa Srpsko-američkog prijateljstva.

Na spisku učesnika su ministarka privrede Andrijana Mesarović, Nikola Avram iz kompanije „Milenijum tim“, predsednika Halijard fondacije Džon Kapelo, general Džon Haris mlađi i potpredsednica Skupštine Srbije Marina Raguš.

View this post on Instagram

A post shared by KSAP / SAFC (@ksap_org)

Interesantan je izbor Raguš, iako je na mestu predsednice Odbora za spoljne poslove.

Pre svega nekoliko dana, s ruskim amabasadorom Aleksandrom Bocan Harčenkom dogovorila je intenziviranje parlamentarne saradnje dve zemlje, kada su se saglasili i oko toga da će obe države nastaviti sa međusobnom podrškom u međunarodnim organizacijama, pre svega u Ujedinjenim nacijama.

Inače, svoju političku karijeru započela je u Srpskoj radikalnoj stranci Vojislava Šešelja, a poznati su stavovi ove partije u vezi Amerike. Kako je ispričala, u SRS je tada prepoznala ‘to nešto’. Ubrzo je postala sekretar Gradskog odbora SRS, a potom i savetnik za međunarodne odnose tadašnjoj predsednici SO Zemun Gordani Pop-Lazić.

Široj javnosti je postala poznata kada je početkom 2009. godine jedina zastupala SRS u Skupštini Srbije, nakon što je 55 njenih stranačkih kolega isključeno sa sednice.

U julu 2012. objavila je da nije više članica SRS, ali i demantovala da prelazi u SNS.

U međuvremenu do ulaska u SPAS Aleksandra Šapića radi, kako je sama rekla, kao „digitalni nomad“, a bila je i savetnica u Institutu za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku.

„Radila sam i još radim u okviru mnogih projekata koji su mi omogućili da se usavršim u digitalnim veštinama, dobro razumem digitalnu revoluciju koja je izmenila sve iz korena, upoznam i umrežim se sa mnogim vrlo interesantnim profesionalcima iz raznih oblasti. Poslednjih nekoliko godina radim u okviru vrlo zahtevnog međunarodnog istraživačkog projekta. I moram da priznam, vrlo sam zadovoljna do sada postignutim“, rekla je za Blic 2020. godine. 

U decembru 2019. objavljeno je da će kao vanstrančka ličnost biti na izbornoj listi Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandra Šapića.

Kada je krajem maja 2021. Glavni odbor Srpske napredne stranke odobrio pristupanje SPAS toj stranci, postala je članica SNS, a nakon izbora 2022. i poslanica te partije u Skupštini Srbije.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare