Rasim Ljajić Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Bivši ministar Rasim Ljajić viđen je za novog predsednika Fudbalskog saveza Srbije. Iako još nema zvaničnih potvrda ove vesti, dolazak na mesto Slaviše Kokeze, označiće povratak Ljajića na javnu scenu, nakon što je doneo odluku da u ovom sazivu ne bude ministar Vlade Srbije.

Rasim Ljajić bio je „najdugovečniji“ ministar od uvođenja višestranačja u Srbiji. Učestvovao je u čak devet vlada, u tri države (Savezna Republika Jugoslavija, Srbija i Crna Gora – SCG, Republika Srbija). Jedini prekid u svom ministrovanju Ljajić je imao od trenutka raspada SCG u junu 2006. do izbora druge vlade Vojislava Koštunice, maja naredne godine. Ministar je bio ukupno 20 godina.

Upravo zbog ovih priča, nakon prošlih parlamentarnih izbora Ljajić je odlučio da više neće biti ministar, a na njegovo mesto u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija postavljena je njegova stranačka koleginica Tatjana Matić.

Predlog FK Novi Pazar 

Od formiranja nove Vlade Srbije nije bilo informacija o novom postavljenju Rasima Ljajića, sve do trenutka kada je Fudbalski klub Novi Pazar saopštio da predlaže upravo bivšeg ministra za prvog čoveka Fudbalskog saveza Srbije, uz osvrt na inicijativu predsednika Srbije Alekasandra Vučića u borbi protiv neregularnosti i devijacija u srpskom fudbalu.

Foto:Xinhua/Photoshot / Avalon Editorial / Profimedia

„Žalosno je i porazno da na to mora da reaguje prvi čovek države, a da na sve nepravilnosti i lako predvidive rezultate mnogih utakmica ćute svi, od fudbalske organizacije, preko sportskih komentatora i medija do istaknutih fudbalskih stručnjaka. Kao da postoji zavet ćutanja na očigledne anomalije u našem fudbalu“, navodi se u saopštenju Pazaraca i dodaje da će FK Novi Pazar verovatno biti žrtva raznih zakulisanih igara i čudnih rezultata mnogih utakmica, sa malim šansama da zadrži superligaški status.

„Stoga predlažemo da se sprovedu radikalne reforme koje bi podrazumevale sledeće mere. Prvo, održati najhitnije izbore na svim nivoima fudbalske organizacije, a naročito izabrati novo, nekompromitovano rukovodstvo i čelne ljude FSS. Drugo, za funkciju predsednika FSS, Novi Pazar predlaže Rasima Ljajića, koji bi svojim ugledom, znanjem i energijom mogao da donese neophodne promene. Treće, da se reformiše celokupan sistem fudbalskog takmičenja, koji bi podrazumevao koncetraciju kvaliteta, jačanje fudbalskih centara, bolju infrastrukturu i posebno rad sa mlađim kategorijama“, piše u saopštenju.

Kako posle Kokeze 

Ljajić nije želeo da komentariše ove navode, međutim, prema nezvaničnim saznanjima portala Nova.rs, njegovo postavljenje na čelo FSS gotovo da je izvesna stvar.
Ukoliko se ove informacije ispostave kao tačne, Ljajić na ovo mesto dolazi u vrlo teškom trenutku, dok se na račun bivšeg predsednika FSS Slaviše Kokeze ređaju brojne optužbe.

Od toga da je imao izvesnu ulogu u pripremanju atentata na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i s tim u vezi svedočenja vlasnika „Kasine“ Aleksandra Kajmakovića da ga je upravo Kokeza povezao sa vođom navijačke grupe Principi Veljkom Belivukom, koji se tereti za brojna ubistva, otmice i iznude.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC; STARSPORT/Pedja Milosavljevic

Kokeza je, inače, važio za jednog od bliskih saradnika Aleksandra Vučića, međutim, kada je pozvan na saslušanje u vezi slučaja Belivuk, odbio je poligraf, što je najviše iznenadilo upravo Vučića.

„Dobio sam sve neophodne informacije i ne bih da se izjašnjavam, osim da ne razumem zašto je čovek u kojeg sam imao poverenje odbio poligraf, posebno zato što mu je rečeno da može da ide samo sa pitanjem, a ne sa deset, iako je ključno pitanje da li je učestvovao u pripremi moje likvidacije“, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući privođenje Slaviše Kokeze.

„Ne mogu da poverujem da je on učestvovao u tome, tog čoveka dugo poznajem i nikada u to neću poverovati, ali je čudno to sa poligrafom“, rekao je tada Vučić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare