Branislav Lečić Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/

Predsednik frakcije Demokratske stranke (DS) suprostavljene zvaničnom partijskom rukovodstvu, Branislav Lečić pozvao je danas Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da "u najkraćem roku samo postupi po zakonu" i upiše ih u registar političkih stranaka jer su, kako je rekao, sve u vezi upisa dostavili u zadatim rokovima.

Uz podsećanje da su zahtev za upis podneli 5. oktobra a da do danas nisu dobili pozitivan odgovor nadležnog ministarstva, Lečić je ocenio da je ;razlog za odlaganje upisa u samoj politici DS koja je po njegovim rečima, „opasnost za režim, ali i za opoziciju jer neki imaju nameru da je pokore i kupe“.

„Dugo smo ćutali jer smo poštovali zakon. Sada se oglašavamo jer ni posle više od dva meseca nismo dobili odgovor Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i nastavićemo to da činimo bez obzira koliko upis bude trajao“, kazao je Lečić na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru. ; Ocenio je da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave preuzima na sebe prerogative sudske vlasti što su dve odvojene grane vlasti u demokratskom sistemu. ; „Ignoriše se više od 4.500 glasova demokrata sa imenom i prezimenom koji su glasali za novo rukovodstvo stranke. Dva meseca nam se oduzima pravo da učestvujemo u političkom životu. Ne upisuju nas jer znaju da smo kompetentni da kritikujemo ovo društvo, jer vide da je DS u stanju da revitalizuje ideje Zorana Đinđića i Dragoljuba Mićunovića“, rekao je Lečić.

Odbacio je kao „besmislene“ optužbe da je da je frakcija DS koju predvodi bliska predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Nema šanse da u budućnosti nađemo zajednički jezik sa Srpskom naprednom strankom jer su razlike među nama ontološke. Mantra da smo bliski njima se ponavlja da bi se stvorilo tržište u kom je moguće proturiti neke ideje, kako vlasti tako i opozicije“, naveo je Lečić. ; Govoreći o „krizi institucija“ u Srbiji, Lečić je kazao da ona ukazuje na povratak u jednopartijski sistem. ; „Sa parlamentarnog se prešlo na predsednički sistem gde je očigledna potreba za totalnom kontrolom a u parlamentu je došlo do izjednačavanja zakonodavne i sudske vlasti jer se u skupštini, preko medija, sudi političkim protivnicima što je jako opasno za društvo“, ocenio je Lečić. ; Dodao je da u parlamentu nema dijaloga jer nema razlike u mišljenima ali zato kako je rekao, „ima izdajnika izvan parlamenta“.

Branislav Lečić Foto:Ivan Dinić/Nova S

„Doživljavanje opozicije kao neprijateljske, uništava sistem vrednosti u društvu. Politički snajperisti targetiraju političke protivnike, pre svega u opoziciji, a pošto imaju višak municije a nemaju protiv koga da je upotrebe u parlamentu, preko medija targetiraju profesionalce koji rade svoj posao, poput Seke Sablić i Dragana Bjelogrlića“, naveo je Lečić. ; Dodao je da je frakcija DS na čijem je čelu spremna da sarđjuje sa svim opozicionim strankama i pokretima koje se zalažu za „beskompromisnu borbu za civilizovanu Srbiju, odnosno članstvo u EU, građansku Srbiju sa jasnom podelom vlasti i slobodom medija i za jednake šanse za sve“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar