Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Kandidatura američkog političara Džoa Bajdena za predsjednika SAD, podstakla je novo kruženje izmišljenih izjava koje mu se pripisuju bez ikakvih dokaza. Po društvenim mrežama, forumima i blogovima se, naime, već godinama tvrdi da je Bajden rekao kako “sve Srbe treba staviti u nacističke koncentracione logore”, te sa su Srbi “nepismeni degenerici, ubice beba, mesari i silovatelji”.

Kako je objavio sajt raskrinkavanje.ba, na Fejsbuk stranici Zidni mozaici je 18. juna 2020. godine podeljena slika koja prikazuje američkog političara Džo Bajdena, uz izjavu koju je navodno izgovorio 1999. godine.

„Sve Srbe treba staviti u nacističke koncentracione logore. Srbi su nepismeni degenerici, ubice beba, mesari i silovatelji“ (Džo Bajden 1999)

Navedena objava je u vreme pisanja ove analize bila podeljena više od 240 puta. Osim na Faejsbuku, iste tvrdnje se dele i na Tviteru.

Navedene dve rečenice – nekad zajedno a nekad odvojeno – se pripisuju Bajdenu godinama unazad. Nije moguće utvrditi kada su se tačno pojavile, a najstarije takve tvrdnje koje je raskrinkavanje.ba pronašlo su iz 2009. godine, kada je Bajden, u funkciji tadašnjeg zamenika predsednika Sjedinjenih Američkih Država, doputovao u zvaničnu posetu Beogradu u okviru turneje po zemljama Zapadnog Balkana.

Tabloid Alo je 19. maja te godine objavio članak u kom su izdvojene navodne Bajdenove izjave iz 1993. godine. Članak, koji je objavljen na naslovnici tadašnjeg izdanja tog lista, dostupan je na stranici Novinar:

„Srbi su nepismeni, degenerici, silovatelji, ubice beba, kasapi i agresori“, na CNN-u, 1. 8. 1993. godine.

„Krajnosti srpske bestijalnosti… silovanje Bosne i mahniti srpski fašizam iza njega… srpski varvarizmi“, govor u američkom Senatu, 3. 8. 1993. godine.

„Mi se suočavamo ne sa varvarskim ratom, već sa prostačkim glasnim činom srpskog ekspanzionizma i agresije… Ovo je fašističko razbojništvo u maršu“, „Nešnel pablik radio Vašington“, 15. 5.1993.

„SAD moraju da predvode Zapad u odlučujućem odgovoru na srpsku agresiju, počinjući sa vazdušnim napadima po srpskoj artiljeriji“, nedeljnik „Tajms“, 3. 5. 1993. godine.

Navodnu izjavu o Srbima kao „nepismenim degenericima“ je objavio i portal Politika u svom članku iz maja 2009. godine.

Prilikom te posete, tadašnji predstavnik Demokratske stranke Srbije u Skupštini Srbije Jovan Palalić je, „protestujući protiv posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Beogradu“, dostavio Bidenove izjave Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, navodi se u članku na portalu RTS. Portal De-construct je u maju 2009. godine objavio članak o tome na engleskom jeziku, dostupan na ovom linku, u kojem se navodi da je Palalić izjave „dokumentovao“ i poslao Ministarstvu.

Foto: Printscreen/N1

Dokumentacija uključuje Bajdenovo nezaboravno gostovanje u CNN-ovoj emisiji Lari King Lajv, kad je rekao da su „Srbi nepismeni degenerici, ubice beba, kasapi i silovatelji“, njegov navod tokom senatorskih razmatranja 1999. godine o NATO-ovoj agresiji protiv Srbije da „sve Srbe treba zatvoriti u koncentracione logore po uzoru na nacističke“, i druge jednako neoprostive izlive mržnje i zlobe.

Jovana Palalića raskrinkavanje.rs kontaktiralo je preko Srpske narodne stranke čiji je danas član, s upitom o „dokumentovanim“ izjavama koje su predate Ministarstvu 2009. godine, te molbom za uvid u iste. Gospodin Palalić je raskrinkavanje.ba preko koleginice u stranačkoj centrali posredno uputio na stranicu RTS-a, no nije mogao podeliti „dokumentovane izjave“ koje je predao Ministarstvu.

Tadašnji ministar spoljnih poslova, Vuk Jeremić, sastao se s Bidenom tokom njegove posete, no osim šturih informacija o opštim temama o kojima su razgovarali, nema izveštaja koji bi ukazivali na to da je ministar Jeremić uložio neki protest zbog „dokumentovanih“ izjava koje su predate njegovom ministarstvu.

Na dan Bajdenove posete Beogradu (20. 5. 2009.), britanski novinar i bloger Neil Clark je objavio blog u kojem ga je optužio za rasizam zbog izjave o NATO intervenciji 1999. godine u tadašnjoj Jugoslaviji. No, kako je napisao u blogu, nije bio u mogućnosti potvrditi autentičnost izjava o „nacističkim logorima“ i „nepismenim degenericima“. Zbog toga je obrisao navodne izjave, te naveo da će ih vratiti u tekst ukoliko bude imao dokaz da su autentične. Blog do danas nije dopunjen takvim izvorima i dokazima.

Portal Vostok je 23. maja 2016. objavio članak u kojem se navodi kako je Bajden izjavio „Sve Srbe treba staviti u nacističke koncentracione logore. Srbi su nepismeni degenerici, ubice beba, mesari i silovatelji“ u emisiji Lari King Lajv na CNN-u. Članak s tim navodom je prenelo nekoliko desničarskih portala, a podeljen je na više od 500 Fejsbuk stranica.

Taj članak se delio i prošle godine, u vreme kada je Demokratska stranka birala koga će kandidovati na američkim predsedničkim izborima, koji bi se trebali održati ove godine. Bajden je bio jedan od 27 glavnih kandidata ove partije. Ostali kandidati/kinje Demokratske stranke su u međuvremenu odustali od izborne trke.

Šta su činjenice?

U svim slučajevima navođenja izjava da „Srbe treba staviti u nacističke logore“ i da su „Srbi degenerici, ubice beba, mesari i silovatelji“ koje se pripisuju Bajdenu, radi se o anegdotalnim citatima, bez izvora koji bi potvrdili autentičnost izjava.

Pretragom ključnih pojmova za prvu i drugu rečenicu, odnosno izjavu, na internetu nije pronađen direktan dokaz da ih je Bajden ikada izgovorio. Najbliži konkretan dokaz za takve tvrdnje su „dokumentovane izjave“ koje je Jovan Palalić predao Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, no šta je tačno gospodin Palalić „dokumentovao“ ostaje nepoznato, budući da, kako je rekao, nije u prilici podeliti te dokumente.

Portal raskrinkavanje.ba kontaktiralo je CNN sa upitom o autentičnosti navodnih Bajdenovih izjava. Portparolka te mreže im je odgovorila sledeće:

„Naš tim je pregledao našu arhivu. Lari King nije imao emisiju na dan za koji ste pitali (1. avgust 1993). U arhivi nismo našli nikakav dokaz o citatu kojeg ste opisali u svom upitu.

Svi citati Bidenovih navodnih izjava da „Srbe treba staviti u nacističke logore“ te da su „Srbi degenerici, ubice beba, mesari i silovatelji“ – uključujući i one koji se pojavljuju na slici koja se ove godine deli na društvenim mrežama – zasnovani su na tvrdnjama koje nisu potkrepljene izvorom. Tvrdnja da je trenutni kandidat na američkim predsedničkim izborima izgovorio ono što mu se pripisuje u programu CNN-a ispostavila se kao netačna. Budući da autentičnost tih izjava nije potvrđena, te da ni televizijska kuća koja ih je navodno emitovala ne može potvrditi da je Bajden rekao ono što mu se pripisuje, toj tvrdnji na portalu Alo iz 2009. godine daje se ocena lažna vest, a na drugim portalima i na društvenim mrežama prenošenje lažnih vesti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare