Politikolog Dušan Milenković bio je gost televizije Nova S i jutarnjeg programa "Probudi se". Glavna Tema bila je izbor novog američkog predsednika Džo Bajdena i koliko će to uticati na odnose Srbije i SAD.

„Možemo da očekujemo da će odnos biti lošiji, ne znamo koiko lošiji od Trampove administracije“, ocenio je Milenković.

Ne veruje da će podrška koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno u izbornoj trci pružio podršku Donaldu Trampu neće radikalno uticati.

„Mislim da on ima vremena i da može da preokrene tu priču“, rekao je politikolog i podsetio de je  Vučić 2016. podržao Hilari Klinton, ali je ipak naknadno uspeo da se približi Trampovoj administraciji.

Smatra da će u odnosima SAD i Srbije, ipak, sve zavisiti i od interesa SAD.

Dodaje da će se Bajdenova administracija svakako baviti i spoljnom politikom, pa i Balkanom, ali da će imati i neke druge unutrašnje prioritete, poput ekonomije i povratka demokratskoj tradiciji.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, misli da će se Amerika sada više oslanjati na EU i da neće stvari raditi paralelno sa evropskom administracijom.

„Očekujem nastavak Obamine politike i da se EU da veći značaj u tom dijalogu“, kaže Milenković.

Osvrnuo se i na činjenicu da se povodom pobede Džoa Bajdena na američkim izborima pre predsednika Srbije oglasila potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

„Ona nastavlja ulogu nezavisnog igrača u režimu koji samostalno donosi odluke i ima određenu količinu moći da to može da uradi i nastavi da funkcioniše u okviru režima“, kaže Milenković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)