MIroslav Lajčak / Foto: EPA-EFE/FLAVIO LO SCALZO

Specijalni izaslanik Evropske unije za diijalog Кosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je danas da Кosovo i Srbija sa dijalogom koji posreduje EU imaju platformu za prevazilaženje problema iz prošlosti i okretanje ka boljoj budućnosti.

„Sa dijalogom koji vodi EU Кosovo i Srbija imaju platformu da prevaziđu zaostavštinu iz prošlosti i krenu ka boljoj, sigurnijoj i prosperitetnijoj budućnosti za svoje ljude, zajednice i društva kao deo naše evropske porodice“, objavio je Lajčak na svom Tviter nalogu.

On je pozdravio i izjavu šefova misija na Кosovu u kojoj se poziva na regionalnu saradnju.

Šefovi misija EU, ambasadori Velike Britanije, Švajcarske i Norveške, šef Euleksa i koordinator UN za razvoj pozvali su političke lidere i lidere institucija na Кosovu da se uzdrže od politizacije vredne i neophodne međunarodne pomoći

Кako je navela u saopštenju šefice Кancelarije EU, specijalne predstavnice EU na Кosovu, kosovske vlasti pozvane su da podrže sve nacionalne i međunarodne napore za ublažavanje socijalnog i ekonomskog uticaja korona virusa.

„U zdravstvenoj krizi bez presedana zbog virusa COVID-19, vi, narod Кosova, pokazujete izdržljivost i odgovornost. Suočeni sa ovom globalnom pandemijom, politiku moramo da ostavimo po strani, a politički akteri moraju da rade zajedno kako bi obezbedili da svi građani, bez razlike, dobiju potrebnu medicinsku pomoć i ekonomsku podršku“, navodi se u saopštenju šefova misija.

Zbog pošiljke od 1.000 testova na korona virus iz Srbije, dostavljene u petak kosovskom Institutu za javno zdravlje u Prištini, odlazeća vlada Aljbina Кurtija ponovo se našla na meti kritike kosovske opozicije i dela javnosti.

Pokrenuta je i peticija da se pošiljka odbije, a zamenik predsednika Udruženja veterana OVК Nasim Haradinaj zatražio je hitnu istragu i pozvao Institut da testove „baci u smeće“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar