Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak izjavio je da je njegov zadatak da uspešno okonča dijalog Kosova i Srbije i da osigura da te dve strane zauvek reše sva nerešena pitanja.

Lajčak je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da postoji samo jedan dijalog Beograda i Prištine, u kojem je EU posrednik, ali je dodao da će nastaviti da usko saradjuje s američkim kolegama jer „SAD i EU dele zajedničku agendu za region“.

„SAD su bile glavni partner EU na Zapadnom Balkanu i glavni partner EU u dijalogu Beograda i Prištine“, kazao je Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

On je naveo da je dijalog do sada dao značajne rezultate po pitanju kretanja robe i ljudi izmedju Kosova i Srbije, medjunarodnog pozivnog broja za Kosovo, integracije srpske policije, sudija i tužilaca u kosovski sistem, redovnog održavanja izbora na celom Kosovu, uključivanja Kosova u regionalne inicijative.

Lajčak je rekao da deli frustraciju Kosova zbog nedostatka napretka po pitanju vizne liberalizacije i dodao da je njegova poruka članicama EU da Unija, ukoliko zahteva od partnera da ispune obaveze, mora da ispuni svoje.

Budući da je Evropska komisija saopštila da je Kosovo ispunilo sve obaveze, Lajčak je kazao da nije pitanje ‘da li’ već ‘kada’ će doći do vizne liberalizacije za kosovske građane.

„Desiće se, ne sumnjam u to“, dodao je Lajčak koji je 3. aprila imenovan za specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, sa mandatom od 12 meseci.

Zvaničnik američke vlade kojeg je RSE kontaktirao nije imao šta da kaže povodom Lajčakovih izjava, niti da li bi konačni dogovor Srbije i Kosova trebalo da bude postignut u SAD ili u Briselu.

Poslednji sastanak predsednika Kosova i Srbije u okviru briselskog dijaloga održan je 8. novembra 2018. Pošto je Kosovo uvelo taksu od 100 odsto na robu iz Srbije krajem novembra te godine, Srbija više nije želela da se vrati za pregovarački sto u Briselu.

Srbija se međutim, vratila susretima kada je u odnose Beograda i Prištine uključen specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel. On je početkom godine izdejstvovao da predstavnici Srbije i Kosova potpišu tri pisma o namerama, za obnovu železničkog, avionskog i drumskog saobraćaja.

Kabinet predsednika Kosova Hašima Tačija objavio je da uloga američkog vodjstva ostaje neophodna u procesu pregovora sa Srbijom.

Šef Tačijevog kabineta Bekim Čolaku izjavio je za RSE da je Kosovo spremno da radi sa svima na postizanju konačnog dogovora sa Srbijom, ali prvenstveno s onima koji „zaista žele da postignu dogovor i imaju sposobnost i kredibilitet da to isporuče“.

„Uloga američkog rukovodstva ostaje neophodna u tom procesu. Isto tako i uloga Evropske unije, sve dok bude u stanju da ispuni viznu liberalizaciju i ubrza članstvo Kosova u EU“, rekao je Čolaku.

Dodao je da je EU bila predvodnik u tom procesu u poslednjih deset godina, ali da „to ne znači da je bila dobra u tome“.

Tači je u nekoliko navrata rekao da vodeću ulogu u procesu pregovora sada imaju SAD i da se nedostatak jedinstva među državama EU o pitanju Kosova odrazio i na šansu za postizanje sporazuma Prištine i Beograda.

Predsednik Kosova je bio kritičan i prema imenovanju Lajčaka, pre svega jer dolazi iz Slovačke, države koja nije priznala Kosovo i koja je glasala protiv članstva Kosova u Unesko.

Zbog pandemije korona virusa za sada je nepoznato kada će biti zvanično nastavljen dijalog Beograda i Prištine.

Neizvesna je i situacija na Kosovu pošto je 25. marta parlament izglasao nepoverenje vladi Aljbina Kurtija, oštrog protivnika ideje da proces pregovora sa Srbijom u budućnosti vodi predsednik Kosova.

Kurti je rekao i da je pozadina rušenja njegove vlade trgovina Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, odnosno njihov dogovor o razmeni teritorija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar