Foto:EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak pozdravio je izjavu šefova misija na Kosovu povodom njihovog apela da političke vođe na Kosovu ne politizuju pomoć iz Srbije.

Lajčak je na svom zvaničnom Tviter profilu dodao komentar na objavu EU Kosovo.

„Pozdravljam izjavu šefova misija na Kosovu. Inicijative za regionalnu saradnju veoma su važne u rešavanju današnjih izazova“, napisao je Lajčak uz preporuku svojim pratiocima da pročitaju celo saopštenje.

Foto: Printscreen/Twittet/Miroslav Lajčák

 

Podsećamo na to da su šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova, šefovi misija EU, ambasadori Velike Britanije, Švajcarske i Norveške, šef Euleksa i koordinatori UN za razvoj pozvali večeras političke vođe na Kosovu da podrže međunarodne napore za ublažavanje situacije i posledica izazvanih koronavirusom i da ne politizuju međunarodnu pomoć.

„Pozivamo političke lidere i lidere institucija na Kosovu da podrže sve nacionalne i međunarodne napore za ublažavanje socijalnog i ekonomskog uticaja koronavirusa i da se uzdrže od politizacije vredne i neophodne međunarodne pomoći“, zaključeno je u saopštenju upućenom posredstvom Fejsbuka čelnicima Kosova.

Apel je upućen povodom donacije 1.000 testova iz Srbije kosovskom zdravstvenom sistemu, koja je podstakla niz optužbi u albanskom političkom korpusu, između ostalih i da je „Kosovo kleknulo pred Srbijom“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram