Aljbin Kurti Albin Kurti
Aljbin Kurti Foto:Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, rekao je da ne veruje da non-pejperi, koji od nedavno kruže, potiču iz evropskih prestonica ili iz Sjedinjenih Američkih Država. On je rekao da dolaze iz Beograda ili čak Rusije koja, kako je rekao, namerava da iskoristi zapadni Balkan za napad na Evropsku uniju i NATO.

„Ne verujem da su autori ovih ‘ne-dokumenata’ zapadne prestonice, sigurno ne SAD, ali ni evropske prestonice. Verujem da ovo dolazi iz Beograda, a možda čak i sa severoistoka. Interes Ruske Federacije je da zapadni Balkan iskoristi za napad na EU i NATO. Trudim se danju i noću da ubedim međunarodnu zajednicu u ono što je ispravno i korisno“, rekao je Kurti.

Rekao je da je namera Beograda da otvori Ahtisarijev paket i sva pitanja u njemu.

„Ahtisarijev plan je na udaru, namera Beograda je da otvori Ahtisarijev paket i sva pitanja koja su bila unutra. Formula uspeha, koja je takođe moralna i politička obaveza, jeste da mi branimo nezavisnost i da međunarodni akteri brane Ahtisarijev plan protiv Srbije. Cilj Srbije je bosnizacija Kosova, da Kosovo postane propala država. Cilj je napad na suverenitet i teritorijalni integritet otvaranjem Ahtisarijevog paketa. Ahtisarijev plan je dete internacionalaca, internacionalci ga moraju zaštititi, dok ja branim naše voljeno, nezavisno Kosovo“, izjavio je premijer Kurti.

Više informacija o dijalogu dobili smo od Lajčaka nego od Hotija

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da u procesu dijaloga njegova vlada nema puno informacija, jer prema njegovim rečima, ne postoji dokumentacija.

Kurti je u direktnom prenosu iz Brisela na KTV „Desku“ rekao da bivši premijer Avdulah Hoti nije ostavio ništa u kabinetu premijera, a da je više informacija o dijalogu dobio od posrednika EU Miroslava Lajčaka.

„Nova vlada znači da će se dogoditi novo poglavlje. Čak je i u Briselu jasno da sa novim premijerom, novim predsednikom, novom vladom i novim ministrom spoljnih poslova, stari trend ne može da se nastavi. Tačno je da nam nedostaju informacije jer nam nedostaje dokumentacija. Proces je imao puno nacrta, puno poslova i puno detalja, koje nismo našli sada kada smo se vratili u kabinet. Dostavljaju nam se dokumenti iz Evropske unije, očigledno smo do sada dobili više informacija od posrednika Lajčaka nego od bivšeg premijera koji je smenjen Ustavom. Svaki put kada nam se bude dogodilo nešto što nismo znali, imaćemo rezervu. Razumem poverljivost razgovora, ali poverljivost razgovora mora biti praćena transparentnošću. Nova vlada ne može nužno preuzeti jednostrane, netransparentne obaveze stare izvršne vlasti. Imamo velike rezerve prema obavezama prethodnog premijera, ali ovo neće predstavljati veliki problem. Možemo razgovarati o novom poglavlju sa novom vladom“, izjavio je Kurti.

Kurti se 18. maja sastaje u Briselu sa drugim balkanskim liderima

Kurti je potvrdio da će 18. maja u Briselu biti održana radna večera između lidera zapadnog Balkana, na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove Žozepa Borelja (Josep Borrell).

Objašnjavajući zašto 11. maja nije prihvatio sastanak sa Aleksandrom Vučićem, Kurti je rekao da je jun predložio kao najprikladnije vreme za vladu Kosova.

„Sastanak je najavljen, ali kod mene nije potvrđen. Bez da se svi normalno slože, ne možemo imati datum sastanka niti određeni dnevni red. Ponovo ću doći 18. maja u Brisel, gde će biti organizovana radna večera čii je domaćin visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Borelj, sa šestoricom lidera zapadnog Balkana. Danas sam izrazio stav da maj nije primeren jer imamo drugu agendu, ali to se može dogoditi u junu kao prvi sastanak u novom poglavlju razgovora. Ne znam koliko je to prikladno za Srbiju, ali izrazili smo spremnost za principijelan dijalog gde je dijalog jednakih. Naša posvećenost pripremama pokazuje našu ozbiljnost i iskrenost“, rekao je Kurti.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare