Albin Kurti, Aljbin Kurti, Josep Borrell
Foto: TANJUG/Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP

Iako je trebalo 11. maja, dijalog između Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije, nastaviće se tek krajem juna. Reč je o susretu na najvišem nivou, stigla je najava nakon sastanka visokog predstavnika EU, Žozepa Borelja i kosovskog premijera, Aljbina Kurtija.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, održao je juče i danas seriju sastanaka sa evropskim zvaničnicima u Briselu, a pri kraju svoje posete i sa visokim predstavnikom EU, Žozepom Boreljom.

Razgovarali su o evropskom putu Kosova, bilateralnim odnosima, saradnji, regionalnom razvoju, ali i nastavku dijaloga Beograda Prištine.

Bez dijaloga evropski put blokiran, ne možemo da bacimo kroz prozor ono što smo radili sa prethodnom vladom

“Imaćemo prvi susret na najvišem nivou. Mi imamo na umu precizan vremenski okvir, i složili smo se da će do susreta doći pre kraja juna”, izjavio je Borelj na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon susreta sa Kurtijem.

Kaže da evropski put Kosova zavisi upravo od samog dijaloga i da ne postoji drugi način.

„Nema alternative. Sklapanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom je neophodno za evropsku perspektivu. Bez toga (dijaloga) ovaj put će biti blokiran. Zato sam ohrabrio gospodina Kurtija da se konstruktivno uključi u to“, rekao je Borelj.

Kaže da je izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, spreman da pomogne Kurtiju – da ga upozna sa samim procesom koji je vođen pre njegovog preuzimanja funkcije premijera.

„Ne možemo da bacimo kroz prozor ono što smo radili sa prethodnom vladom, morate da budete svesni toga, da se upoznate sa tim, kako bi se nastavio proces“, podcrtao je Borelj.

Kaže da „neće biti lako i prijatno – ali zarad koristi naroda na Kosovu i Srbiji i zapadnog Balkana, treba da se nastavi sa procesom“.

Evropska unija želi mir i razvoj u regionu koji bi se očuvao kroz dijalog, podcrtao je, ali i precizira da je sam dijalog prvenstveno u interesu Kosova.

„Na kraju krajeva, tako nešto je potrebno Kosovu i mi smo ovde samo da pomognemo. Oni ne čine uslugu meni, ja sam taj koji pokušava da pomogne“, poručio je Borelj.

Kurti: Nećemo zapostaviti dijalog

Priština neće zapostaviti dijalog, kazao je Kurti i podsetio da će ubrzo ponovo doći u Brisel povodom večere koje EU organizuje za lidere Zapadnog Balkana.

„Radujem se sastancima u vezi sa sledećim poglavljem dijaloga za koji verujem da bi trebalo da bude principijelan, kako bi se došlo do održivog i primenljivog rešenja. Možete da računate na moju dobru volju i spremnost za direktnu komunikaciju“, dodao je Kurti.

Kosovo ne može da priušti sebi nove greške

Komentarisao je i svoju jučerašnju izjavu – da neće biti u Briselu 11. maja, za kada je prethodno bio zakazan nastavak dijaloga.

Kaže da postoji određeni „vremenski okvir za vladu i logični raspored stvari“.

„Sledeće nedelje u mom kabinetu sa ministrima ćemo odobriti program vlade i plan rada i to bi trebalo da se iznese pred skupštinu radi diskusije. Sa druge strane, treba nam više informacija i dokumenata u vezi sa prethodnim sporazumima i procesom generalno, kako bi se pripremili. Istovremeno ćemo se sastati sa opozicijom takođe, kako bismo čuli njihov stav. Samo želimo dijalog koji se zasniva na principima, koji je dobro pripremljen“, podcrtao je Kurti.

Kaže da Kosovo ne može da priušti sebi nove greške i da mora dobro da se pripremi.

„U junu ćemo moći da počnemo sa sledećim poglavljem dijaloga kojim posreduje EU“, zaključio je.

„Non-pejper postao moda“; „Podseća na crteže loših sci-fi filmova invazije vanzemaljaca“ na Zemlju

Dvojica zvaničnika komentarisala su i dva non pejpera koji su procurili u javnost – o promenama granica na Zapadnom Balkanu, odnosno rešavanju kosovskog pitanja.

Kurti je ponovio da bi najbolji odgovor na pitanje o non-pejperu bio – „bez komenetara“, ali i dodao:

„Ne verujem u rešenja u kojima se na regione gleda samo u geografskom i demografskom smislu, bez socio-ekonomije, bezbednosti, građana. Meni te mape deluju kao lažne slike sa satelita i skice iz loših sci-fi filmova invazije vanzemaljaca na Zemlju“.

Kaže da ne obraća pažnju na tako nešto, ali i dodaje da je moguće da je reč o testu čijeg autora i nameru ne zna.

„Međutim, što se manje bavimo njima, više pomažemo sebi“.

Žozep Borelj, sa druge strane, kaže da se sve češće objavljuju navodni non-pejperi, uz ocenu da mu se čini da je to sada moda.

„Ako nemate non-pejper vi ste niko. Nisam dobio nijedan od ovih navodnih dokumenata, nadam se da sutra na sceni neće biti drugog. Ne radim sa non pejperima. I o poslednjem moram da kažem iste stvari koje sam rekao i o prvom“, poručio je.

Kaže da mu ovi „fantomski dokumenti“ ne predstavljaju problem za vođenje dijaloga, ali i dodaje da mu je žao zbog širenja lažnih vesti i dezinformacija.

Podsetio je na pisanje Kurira – da je zapravo Holanđanka Angelina Ajnhorst navodno autor novog non pejpera i zamolio medije da ne šire laži koje „stvaraju nevolje i toksična okruženja“.

„Pogledajmo stvarne probleme, stavimo papire na sto – na sto za dijalog na primer, kako bismo bili konstruktivni povodom ovako ozbiljnih stvari“, poručio je Borelj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar