Miroslav Lajčak, Aljbin Kurti
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ/MALTON DIBRA

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se u Briselu sa izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Moramo se baviti nerešenim pitanjima, a ne otvarati nova, poručio je iz Brisela nakon sastanka kosovski premijer, prenosi KoSSev. Kurti je ranije danas rekao da 11. maja neće biti nastavljen dijalog sa Beogradom u Briselu, a javnost je, nakon njegovog susreta sa Lajčakom ostala uskraćena za informaciju o datumu nastavka razgovora.

„Imao sam konstruktivnu diskusiju sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. Ponovo sam potvrdio da dijalog mora biti principijelan i dobro pripremljen. Moraju biti prihvaćeni stvarnost i istina, mora postojati jednakost i treba se baviti nerešenim pitanjima, a ne otvarati nova“, naveo je Kurti u obavi na Tviteru, prenosi KoSSev.

Na istoj društvenoj mreži oglasio se večeras i Miroslav Lajačk. Kaže da je Kurtijeva poseta važna prilika za nastavak suštinskih i konstruktivnih razgovora od marta meseca.

„Razgovarali smo o detaljima dijaloga i o našim očekivanjima kao delu Kosova na evropskom putu“, kazao je Lajčak.

Javnost je i nakon ovog sastanka ostala uskraćena za informaciju o datumu nastavka dijaloga.

KoSSev podseća da se sve do danas smatralo da će se, nakon višemesečne pauze, predstavnici Beograda i Prištine predvođeni Vučićem, odnosno Kurtijem, sastati 11. maja u Briselu. Međutim, pitanje datuma nastavka dijaloga ponovo je otvoreno nakon današnje izjave Aljbina Kurtija za N1 u Briselu da 11. maja neće boraviti u tom gradu.

Evropska unija koja je i najavila datum nastavka dijaloga se nakon izjave kosovskog premijera nije oglašavala o ovom pitanju, dok je predsednik Srbije poručio da je još bolje ukoliko razgovora ne bude bilo, jer će „makar lepše provesti dan“.

Komentari

Svi komentari (0)