Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Na nezvanična dokumenta treba odgovoriti sa "bez komentara", oglasio se danas kosovski premijer Aljbin Kurti iz Brisela i po prvi put komentarisao navodni non-pejper o rešavanju kosovskog pitanja.

Prošla su dva dana od kada je u medijima objavljen novi non- pejper u kom je naveden predlog rešavanja kosovskog pitanja – da „Kosovo i Srbija međusobno poštuju suverenitet i teritorijalni integritet“, da postoji autonomna oblast Sever Kosova, a da SPC ima poseban status.

Reakcije u regionu, ali i šire uveliko se nižu još od objavljivanja dokumenta, a danas je o istom, po prvi put govorio i kosovski premijer, Aljbin Kurti koji boravi u dvodnevnoj poseti Briselu.

„Verujem da bi za sve ove non-pejpere najbolji odgovor bio ‘bez komentara’, jer kroz odgovore pokušavaju da oduzmu život u vreme kada autor i namere nisu poznate, ali posledice ne mogu biti dobre“, kazao je Kurti, a prenosi Kallxo.

Iako kaže da je najbolje odgovoriti sa „bez komentara“, ipak je dao komentar.

„Ne možemo da dozvolimo oživljavanje propalih projekata u vezi teritorijalne razmene“, kazao je Kurti.

Kosovo mora krenuti ka evropskim i evroatlantskim integracijama, tvrdi kosovski premijer.

Sa druge strane, kaže da bi trebalo regulisati odnose na Balkanu principijelnim i dobro pripremljenim dijalogom gde je Kosovo strana a ne „samo tema“, ukazavši još jednom na neophodnu ravnopravnost.

Iako Kurti ukazuje na značaj dijaloga, on 11. maja, za kada je EU zakazala nastavak pregovora, neće boraviti u Briselu.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar