Ilustracija: Branko Gavrić/Nova.rs

Non-pejper o Kosovu, koji je nedavno objavila prištinska Koha, izazvao je veliku buru u regionu zbog svog sadržaja. Nakon demantija ambasada Francuske i Nemačke da njihove zemlje nisu izradile “nepostojeći papir”, u javnosti se pokrenula debata ko stoji iza ovog dokumenta, a licitiranje s imenima autora ubrzala je izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da “sumnja na jednu ženu”.

Pročitajte još...

Prema navodnom „non-pejper“ dokumentu, koji je objavila Koha, na Kosovu bi se stvorio „autonomni okrug severnog Kosova“ u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova. Srpska pravoslavna crkva imala bi „privilegovan status“, dok je Srbija, nakon ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma, dužna da „ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama“.

Komentarišući sadržaj dokumenta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je non-pejper o Kosovu smislio neko ko je “mnogo pametniji i lukaviji od njega”.

Kako je rekao, oko 50 ljudi u svetu se bavi pitanjem Kosova, ali da on ipak sumnja na jednu ženu.

“Reč je o fantastično pametnoj ženi, jer smatram da niko drugi to ne bi mogao da sastavi i napravi“, rekao je on i dodao da će se politički motivi tek raspravljati.

Jeremić i Visković o tome ko bi mogla da bude ta “pametna žena”

Predsednik Narodne stranke i bivši šef srpske dipolomatije, Vuk Jeremić, gostujući nedavno u emisiji “Pregled dana” na Newsmax Adria, na pitanje da li može  da nasluti ko bi mogla da bude „pametna žena“ koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pomenuo kao autorku teksta, kratko je naveo da bi mogao. Ime, međutim, nije naveo.

“Taj papir ipak nosi određenu težinu i on nije samo ‘skuvan’ u nekoj PR agenciji. U tome su imali određenog udela ključni predstavnici Evropske unije. Mogu da naslutim ko je ta žena, ali ne bih spekulisao. U svakom slučaju ona to nije napisala sama, mislim da se svakako konsultovala sa mnogima koji se sad malo distanciraju od toga. To nije Angela Merkel, jer ona ne bi odvojilo toliko vremena da napiše jedan ovako detaljan dokument”, istakao je Jeremić.

O misterioznoj ženi koja stoji iza non-pejpera, govorio je u jučerašnjoj emisiji “Newsmax Adria” i nekadašnji ambasador u Nemačkoj i profesor u penziji Ivo Visković, koji je naveo da postoje tri osobe koje bi možda mogle da stoje iza dokumenta o Kosovu.

“Ako je reč o jednoj ženi – nema mnogo izbora. Ostaje gospođa Mogerini, ali ostaju i dve naučnice iz Nemačke. Johana Dajmel i Žanin Mari Čalić, koje su isto tako pametne žene, bave se time i to profesionalno rade. Ja mislim da se takav dokument nikad ne piše jednom rukom. To je plod timskoga rada, i ako je neko spremao, to je radila onda čitava ekipa. Ko je bio na čelu ekipe, odnosno ko je dozvolio da takav dokument izađe, je drugo pitanje“, rekao je Visković i nagalsio da i on misli da to nije uradila nemačka kancelarka Angela Merkel.

Jakšić: Ne verujem da je Mogerini pisala non-pejper

Govoreći o spekulacijama ko bi mogao da stoji iza non-pejpera, spoljnopolitički komentator Boško Jakšić za Nova.rs kaže da je siguran da jedna osoba gotovo sigurno nije samostalo izradila ovaj dokument.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Ne mislim da je ovo neozbiljno, bez obzira što je reč o probnom balonu. Takođe, nisam sklon mišljenju da je ovaj dokument izradio jedan autor. Možda je jedna osoba, na koju sumnja i predsednik Vučić, bila samo koordinator jednog tima koji je to pisao”, ističe Jakšić, dodajući da isključuje mogućnost da bi to mogla biti bivša visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini.

“Ja bih nju odmah isključio iz te diskusije, jer je ona ranije bila bliža ideji razmene teritorija, odnosno korekcije granica. Ovaj dokument je u skladu sa stavom Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da nema promena granica”, podseća Jakšić.

Pročitajte još...

Podsetimo, redakcija prištinskog lista Koha dobila je dokument za koji navode da je „non -pejper“, a koji su sastavile Nemačka i Francuska, u sklopu zajedničke inicijative ove dve države za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom.

Ovu vest, u međuvremenu, demantovao je nemački ambasador u Prištini, koji je rekao da je u pitanju „fejk njuz“. 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar