Foto: Kreni Promeni

Pokret “Kreni-Promeni” saopštio je danas da Rio Tinto krši brojne međunarodne konvencije, a pre svega ciljeve održivog razvoja koji predstavljaju skup globalnih ciljeva koje su usvojile Ujedinjene nacije radi postizanja održivog razvoja do 2030. godine.

Rudarenje litijuma potencijalno bi ugrozilo napredak u ostvarenju ciljeva 12 – odgovorna potrošnja i proizvodnja, 14 – život ispod vode i 15 – život na kopnu, navodi se u saopštenju.

Ističe se da su neke od odrednica sa kojima Rio Tinto evidentno ne usaglašava svoj rad i Arhuska konvencija, koja naglašava participaciju građana i pristup informacijama tokom procesa donošenja odluka koje se odnose na životnu sredinu, kao i Espo konvencija o proceni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu, čiji je cilj da osigura da zemlje procene potencijalne ekološke uticaje predloženih aktivnosti koje mogu imati prekogranične efekte.

Evropska unija i njene članice, kao pioniri održivog razvoja, u okviru svog sistema zahtevaju poštovanje različitih ekoloških principa navedenih u pomenutim i mnogim drugim konvencijama, ukazujuu iz pokreta „Kreni-Promeni“.

Srbija se, kao kandidat za članstvo u EU, obavezala da će usklađivati svoje zakonodavstvo sa EU u svim oblastima, zbog čega je neophodno da preduzme zakonodavne i administativne mere i u oblasti životne sredine, kako bi ispunila zahteve iz pregovaračkih poglavlja i preporuka Evropske komisije, zaključuje se u saopštenju.

***

BPONUS VIDEO: Učesnicima protesta protiv Rio Tinta i dalje stižu prekršajne prijave