Tomislav Veljković iz Bošnjana kod Rače ima zvanični status uzbunjivača, jer je razotkrio korupciju opštinskih vlasti od 600.000 evra. Kao dugogodišnji borac za pravo i pravdu, redovan je učesnik na svim građanskim protestima, ali nije ni slutio da će biti pozvan “na odgovornost” kao jedan od organizatora. On je u decembru 2021. godine na svom fejsbuk profilu napisao “Autobuska stanica Rača - pijemo kafu, pa idemo na izlet u Kragujevac” i “Ajmo Šumadinci”. Zbog ovakvih poruka označen je kao organizator protesta protiv Rio Tinta koji je održan u Kragujevcu, pa mu je krajem maja ove godine stigao poziv iz Prekršajnog suda.

Tomislav Veljković je dobio otkaz na mestu domara u opštinskoj upravi u Rači, samo zbog toga što je 2016. godine razotkrio proneveru lokalne vlasti od 600.000 evra, tokom izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Lokalni moćnici, tada su u dokumentaciji prikazali da je postrojenje napravljeno, ugrađena čak i laboratorijska oprema, a na terenu su bile samo dve šupe.

Tomislav Veljković Foto: Privatna arhiva

Veljković je sve prijavio nadležnim državnim institucijama i uz pomoć pravnog tima Pištaljke dobio status uzbunjivača, ali je tada počeo i njegov progon. Već godinama na sudu dokazuje da je bio u pravu i traži povratak na posao.

Sada je suočen i sa novim optužbama, koje nemaju nikakve veze sa opštinskim malverzacijama koje je otkrio, pa na sudu mora da dokazuje da nije učestvovao u organizaciji protesta protiv Rio Tinta u Kragujevcu 2021. godine.

Poziv iz Prekršajnog suda, dobio je krajem maja ove godine.

Foto: Privatna arhiva

U zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka protiv Tomislava Veljkovića, u opisu činjeničnog stanja navedeno je da je on, preko svog Fejsbuk profila “pozivao građane na okupljanje na otvorenom prostoru”, a da, kako se dalje navodi “nadležnom organu nije podneo prijavu za održavanje javnog skupa”.

Veljkoviću se stavlja na teret da “nije angažovao redarsku službu”, te da nije obezbedio održavanje mirnog okupljanja na način, da se “onemogući izbijanje nasilja i nedoličnog ponašanja učesnika”.

Protest protiv Rio Tinta, za koji je sada Tomislav Veljković (62) označen kao organizator, održan je 4. decembra 2021. godine.

Tomislav Veljković Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

On kaže da je tog dana zaista bio na protestu, ali da je išao „kao građanin zabrinut za životnu sredinu“, a nikako kao
organizator okupljanja u Kragujevcu, koji je 35 kilometara udaljen od mesta gde živi.

Dodaje da je na protest otišao i pored zdravstvenih tegoba. Naime, naš sagovornik je te godine imao tešku operaciju kuka, pa je hodao na štakama.

Tomislav Veljković Foto: Privatna arhiva

Ipak, ne spori da je na svom profilu napisao poruke koje su ga godinu i po dana od protesta, “označile kao organizatora”, ali demantuje svoje učešće u bilo kakvoj organizaciji.

“Napisao sam da idem na kafu u Kragujevac. Zar nemam pravo da idem na kafu? Sa mnom je u autu bilo još dvoje ljudi, šta je to, je l’ to neko okupljanje? Jesmo li mi neka organizacija? Otišli smo kao građani, ništa ja nisam organizovao”, opisuje Tomislav kako je otišao na protest i dodaje da to nije jedino “interesovanje organa reda” za njegove građanske aktivnosti.

Kazna od 5.000 ili pet dana zatvora

Za učešće na protestu u Kragujevcu u decembru 2021. godine, našem sagovorniku je nekoliko meseci kasnije stigao prekršajni nalog i kazna od 5.000 dinara zbog “ometanja saobraćaja”, a da ga kako kaže, u danu protesta, niko nije legitimisao.

Foto: Privatna arhiva

Objašnjava da nije stigao da plati kaznu u određenom roku, pa je u međuvremenu dobio rešenje kojim je novčana kazna preinačena u zatvorsku. Dodaje da još nije odlučio da li će da ide u zatvor i “da mu neće biti problem i da ode”.

“Ako budem imao dovoljno vremena, ja ću da odem tih pet dana. Taman da vidim kakav je taj novi zatvor u Petrovcu. Možda će nekome od ovih političara biti potrebno iskustvo, pa da im prenesem, ako nekad budu boravili tamo”, rekao je on i istakao “da mu je jasno šta se krije iza ovih besmislenih prijava”, jer kako kaže, kao zvanični uzbunjivač među svojim sugrađanima ima određeno poštovanje, pa zbog toga „udaraju na njega“.

Kako je Tomislav Veljković postao uzbunjivač?

Naš sagovornik radio je kao domar u Opštini Rača, ali je bio i predsednik Sindikata opštinske uprave i odgovorno lice za protivpožarnu zaštitu.

On je 2016. godine razotkrio proneveru opštinskih vlasti od 600.000 evra, gde su nadležni u zvaničnoj dokumentaciji potpisali da je u Rači u potpunosti napravljeno postrojenje za preradu otpadnih voda, a da na terenu, kako kaže, nije bilo završeno ni 10 odsto poslova, tačnije, opisuje on, bile su napravljene samo dve šupe.

Te godine, podneo je krivičnu prijavu protiv nadležnh, ali je ona posle nekoliko meseci odbačena. Nova istraga je pokrenuta kada se u ceo slučaj uključio pravni tim “Pištaljke” koja je dopunila njegovu krivičnu prijavu. Slučaj je godinama prebacivan sa jednog tužilaštva na drugo, a u međuvremenu je počeo i progon Tomislava Veljkovića koji je dobio status uzbunjivača.

Pročitajte još...

Zbog navodne “racionalizacije radnih mesta” u opštini, 2017. godine dobio je otkaz. Svoju pravnu borbu počeo je na sudu, gde su mu na nižim instacama odbacivane prijave. Advokati Pištaljke uspeli su na Višem sudu da obezbede privremenu meru kojom je vraćen na posao. Međutim, u maju 2021. Veljković je ponovo dobio otkaz, jer je Apelacioni sud doneo presudu u korist njegovog poslodavca.

Veljković je od tada nezaposlen, a za Nova rs kaže da su njegovi advokati zatražili reviziju i da sada čeka odluku Vrhovnog kasacionog suda.

Foto: Printscreen/Nova

On podvlači da neće odustati od borbe za svoja prva i da će “ako treba ići i do Strazbura”.

Zbog toga je, zaključuje on, “redovan” na svim građanskim protestima, od ekoloških, preko podrške smenjenim tužiteljkama, do najnovijih protiv nasilja, jer mu je želja, kako kaže, da svojoj deci i unucima ostavi uređenu državu.

BONUS VIDEO: Dve godine od hapšenja, uzbunjivač Aleksandar Obradović zaboravljen

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare