Foto:EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Komitet Saveta Evrope za prevenciju mučenja i nehumanog postupanja i kažnjavanja je objavio izveštaj o poseti Srbiji od 9. do 19. marta 2021. godine, kao i o reakciji vlasti.

Kako se navodi na sajtu Saveta Evrope, a prenosi N1, oni su primili značajan broj, kako kažu, kredibilnih optužbi za torturu i druge forme lošeg ophođenja prema uhapšenima od strane policije. U tim optužbama se pominju šamari, udarci, šutiranje, udaranje pendrekom, kao i primena elektrošokova i stavljanje uhapšenih u neprijatan položaj tokom policijskih saslušanja.

Dodaje se da su navodi potkrepljeni dokumentacijom iz policijskih stanica, kao i izveštajima o povredama koje su sastavili službenici zatvorske ambulante u trenutku prijema osumnjičenih u zatvor.

Srpskim vlastima je preporučeno uvođenje odlučnijih mera za iskorenjivanje policijskog zlostavljanja, poput uvođenja istražnog postupka ispitivanja osumnjičenih za krivična dela i obavezno audio i video snimanje policijskih saslušanja.

„Na osnovu analize brojnih istražnih spisa, utvrđeno je da istrage tužilaštva i nadzornog mehanizma policije, a u vezi sa navodima o zlostavljanju, nisu bile u skladu sa kriterijuma delotvornosti koji su, između ostalog, navedeni u obaveznom uputstvu koje je doneo Republički javni tužilac 2018. godine. Takve istrage moraju biti temeljnije, sveobuhvatnije i ekspeditivnije“, navodi se u izveštaju.

Što se tiče zatvora, u izveštaju se pozdravljaju mere koje su preduzele srpske vlasti da smanje prenatrpanost zatvora i unaprede zatvorsku infrastrukturu. Ipak, dodaju, u pojedinim delovima Okružnog zatvora u Beogradu i zatvora u Požarevcu je i dalje prisutna prenatrpanost, kao i loši uslovi pritvora, poput skučenih, dotrajalih i nehigijenskih ćelija i sanitarnih čvorova.

Takođe, komitet Saveta Evrope je primio optužbe za prekomernu upotrebu sile prema zatvorenicima od strane stražara u Pančevu i Požarevcu i tim povodim preporučio preduzimanje radnji koje bi osigurale da se svi zatvorski službenici striktno pridržavali odredbi Pravilnika o merama očuvanja reda i bezbednosti u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija. Komitet je još utvrdio da su u zatvorima i dalje prisutni nasilje i zastrašivanje među zatvorenicima i pozvao srpske vlasti da uspostave efikasnu nacionalnu strategiju za rešavanje ovog problema.

BONUS VIDEO: Incidenti na prikupljanju potpisa SNS zbog vatrometa i rike goveda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar