Foto:Skupština grada Novi Sad

Novosadski policajac Duško Kovačević, koji je još pre tri godine prijavio kolege za torturu nad osumnjičenim kog su vezanog, u nesvesti tukli u prostorijama policije, a zbog čega je Kovačević prolazio kroz pritiske, degradaciju i pretnje, dobio je nedavno status uzbunjivača. Kovačević, iza kog stoji višedecenijski rad u novosadskoj policiji, proglašen je uzbunjivačem 8. jula odlukom Vrhovnog kasacionog suda. Policajac kog je prijavio za torturu je upravo Slobodan Drmanac, osumnjičen da je na isti taj dan kada je Duško dobio status uzbunjivača, pretukao autističnog mladića u Ulici Modene u Novom Sadu.

Slobodan Drmanović, drugi s desna, Foto:Skupština grada Novi Sad

Kovačevićeva drama u Policijskoj upravi Novi Sad počela je pre tri godine. Prema navodima sudske dokumentacije, Drmanac je tada, u prisustvu pomoćnika načelnika novosadske policije Gorana Radonjića, zahtevao od predsednika dzudo kluba „Bezbednost“ koji je pod pokroviteljstvom MUP 30 godina postojao u zgradi policije, da mu se mesečno „na ruke“ daje 30.000 dinara.

Kao sekretar kluba, ali i inspektor policije sa višedecenijskim iskustvom, Kovačević je odbio takvo reketiranje. Ubrzo, klubu je nasilno oduzeta sva imovina, u vrednosti od oko 5 miliona dinara, zbog čega je sudski postupak protiv odgovornih i dalje u toku. S obzirom da su načelnik policije Milorad Šušnjić, njegov zamenik Radonjić i Drmanac pokušali da diskredituju Kovačevića, Duško je, tragajući za osobama koje su iznele opremu iz kluba, naleteo na snimak policijske torture.

Foto: Printscreen/Privatna arhiva

Na snimsku iz fiskulturne sale, a koji je prosleđen svim instancama, uključujući i minstra pravde, vidi se Drmanac kako šutira vezanog čoveka, koji leži na podu, bez svesti. Kako se ispostavilo, reč je o Novosađaninu Goranu Uroševiću, koji je 4. septembra napravio incident ispred zgrade policije u Ulici Kraljevića Marka, revoltiran što mu je policija mesecima nije vratila zaplenjeno vozilo.

Urošević je tada došao manjim kamionom ispred policije i zaleteo se namerno u parkirane policijske automobile. Istog momenta je uhapšen. Prema rečima njegovog advokata Bogdana Vla, upravo su Drmanac i Radonjić istrčali i oborili Uroševića na zemlju.

“O tome šta se događalo u zgradi policije govori 15 odvojenih telesnih povreda, za koje moj klijent ne zna tačno kako su nastale, jer je bio u nesvesti. Zna samo da su ga načelnik Drmanac i načelnik Radonjić udarali dok su ga uvodili u stanicu”, rekao je Vla za Kurir.

Dokument za sektor unutrasnje kontrole Mup Srbije
Foto: Privatna arhiva

Šta se dalje događalo saznao je upravo inspektor Kovačević, kada je slučajno otkrio pomenute snimke. Na snimku jedne od kamera iz hola se vidi kako Radonjić i Drmanac vuku onesvešćenog čoveka, a potom, u fiskulturnoj sali, Drmanac nastvlja da ga šutira nogom. Kovačević se, zgrožen brutalnošću, prvo obratio aktuelnom načelniku PU Novi Sad Miloradu Šušnjeviću i u tom momentu je i počela njegova trogodišnja agonija, koja je dobila epilog tek pre desetak dana, statusom uzbunjivača. Prema navodima portala Pištaljka, on je automatski degradiran prebačajem na niže radno mesto, u kancelariju koja nije ni uslovna za rad, a koju nije smeo da napušta bez odobrenja.

Pročitajte još:

Posle višedecenijskog rada na operativnim poslovima i traganju za nestalim osobama, Kovačeviču je dato da se javlja na telefon i biva potpuno isključen iz svakog operativnog rada. Kada su počele da mu stižu i sporadične pretnje od nekadašnjih kolega jer “maše video – snimkom”, Kovačević se obratio portalu “Pištaljka”, koji obezbeđuje pravnu pomoć u procesu dobijanja statusa uzbunjivača. U jednom periodu se morao i odseliti od svoje porodice.

Zbog bezbednosti svoje dece, koja su jedno vreme čak imala i obezbeđenje, Kovačević se “privremeno” iselio iz stana na više od godinu dana. I dok mu su mu porodicu čuvali upravo od kolega policajaca, ovaj policajac je svakog dana odlazio na posao, da sedi u kancelariji.

Uprkos svemu ovome, za ovaj slučaj policijske brutalnosti ni nakon tri godine niko nije odgovarao. Inspektor Kovačević je sa advokatima Pištaljke sporni video-snimak koji dokazuje njegove navode nedavno dostavio i Višem tužilaštvu u Novom Sadu, ali za sada nije poznato da li će isto po službenoj dužnosti pokrenuti krivični postupak.

Ministar Stefanović bio upoznat sa Drmančevim nasilničkim sklonostima

O nasilnilčkom ponašanju Slobodana Drmanca pre tri godine je, zahvaljujući upravo Kovačeviću, upoznat i ministar pravde Nebojša Stefanović, kom je dostavio kopiju snimka. Ni on ni Radonjić nisu pretrpeli nikakve zakonske sankcije, s tim što se Radonjić još uvek nalazi na visokoj funkciji, gde je praktično drugi čovek novosadske policije, dok je Drmanac tek nedavno smenjen sa mesta načelnika odeljenja. U periodu od kada je načelnik Milorad Šušnjić na čelu PU Novi Sad, ali i celog Južnobačkog okruga, novosadsku policiju je, prema rečima sindikalaca, napustilo više od 30 iskusnih inspektora i radnika MUP.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare