Foto: Strahinja Aćimović/Tanjug; M.M./ATAImages; Yadid Levy / robertharding / Profimedia; Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević i predsednica Vlade u tehničkom mandatu Ana Brnabić izjavili su danas da su za njih izbori u Srbiji završeni 17. decembra i da je buduća rezolucija Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji nevažna.

Jedan deo državnog vrha danas je prisustvovao statičkom prikazu sredstava naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u kasarni Topčider. Nakon obilaska održana je konferencija za medije, na kojoj su govorili predsednik SNS Miloš Vučević i premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić.

Na pitanje da li su izbori u Srbiji završeni ili se čeka rezolucija Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji, Brnabić i Vučević odgovaraju u istom tonu.

“Što se mene tiče kao predsednika SNS-a, izbori su završeni 17. decembra odnosno 30. decembra i 2. januara, kad su bili ponovljeni u nekim mestima. Odavno su izbori završeni. Republička izborna komisija je 12. januara proglasila zvanično završene izbore. A šta će neko drugi, treći, peti da kaže možda je nekome interesantno, ali nije relevantno, ni pravno ni politički relevantno za konstituisanje novog saziva Narodne skupštine republike Srbije”, rekao je Vučević.

miloš vučević

Brnabić se više osvrnula na samu rezoluciju i međunarodne posmatrače, dodajući da su izbori bili demokratski, fer i transparentni.

“Nešto ispod 5.700 posmatrača je učestvovalo na tim izborima od toga 475 stranih. Koliko sam mogla da propratim i vidim, niko od stranih posmatrača, čak ni onih koji su najkritičniji prema Srbiji, nije rekao da je nešto video što predstavlja neregularnost. Oni koji su bili najkritičniji, rekli su da su čuli i da su obišli biračka mesta koja su želeli da obiđu i da ni jednu nepravilnost nisu zabeležili ili videli svojim očima. Sada šta su čuli i od koga to svi znamo, ali da su oni zabeležili pa čak ni u zapisnicima nisu”, rekla je Brnabić i dodala:

“Što se tiče rezolucije EP ja ne očekujem da će ona biti nešto pozitivna za Srbiju naš narod ili naše građane. U ovom sazivu EP je usvajao različite rezolucije o Srbiji i u vezi sa Srbijom, a koje su bile više nego katastrofalne i govorile o tome šta je zastupao EP. Pre svega da nije poštovao ni one koji su glasali za te rezolucije, da nisu poštovale međunarodno pravo, Povelju UN ni one sporazume koje su dogovoreni u okviru dijaloga Beograda i Prištine time što su se u svakoj rezoluciji referisali na našu autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju kao na Republiku Kosovo”, kazala je Brnabić.

PROČITAJTE JOŠ:

Zatim je dodala da će i ovoj rezoluciji Evropski parlament imati iste stavove kada je reč o Kosovu i Metohiji.

“Ne verujem da može da čujemo i vidimo u novoj rezoluciji nešto što nismo već videli i čuli o Srbiji, mislim da su one neobjektivne i subjektivne i da u Srbiji podržavaju one snage i one političke aktere koji su za priznanje i od strane Srbije takozvane Republike Kosovo. To je ono kako se oni orjentišu za političke snage u Srbiji. Mi smo naravno na drugoj strani”, poručila je Brnabić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare