Foto: Arhiva/Ivan Dinić/Nova S

Nakon tvrdnje epidemiologa Predraga Kona da je do juna bilo tri puta više smrtnih slučajeva od koronavirusa, predstavnici vlasti brže bolje su požurili da saniraju štetu, demantujući stručnjaka kojeg su postavili u Krizni štab. Time je nastavljen manir sluđivanja građana i skrivanja istine, kojem smo svedočili od početka izbijanja epidemije.

Ne stišavaju se strasti od kad je epdiemiolog Predrag Kon potvrdio sumnje koje je ranije izneo BIRN, navodeći da je u do juna registrovano tri puta više smrtnih slučajeva. Međutim, Kon je odbacio sopstvenu i odgovornost Kriznog štaba za ovakav, kardinalni, propust, već je čitavu odgovornost prebacio na informatičare.

“Ja o tome pričam od sredine septembra. To nije od juče. Ono što smo dobijali, dobijali smo od informatičkog sistema. Kada neko govori i kaže: ‘To nije istina’, ja moram da mu kažem da nije istina to što on govori. Informatički sistem koji je sve te stvari povezivao nije nikada postojao u zemlji. Mi smo radili na osnovu prijava zaraznih bolesti, prijava smrti od zaraznih bolesti, a posle toga, dva meseca kasnije, stizale su potvrde od smrti koje su deo jednog obrasca, ‘DEM 2’, koji je vezan i za matičara, i za mogućnost sahranjivanja. Prema tome to su najpouzdaniji podaci”, naveo je Kon za N1.

Uvidevši štetu koju je načinila izjava člana vladinog Kriznog štaba, Konov pretpostavljeni ministar zdravlja Zlatibor Lončar požurio je da demantuje epidemiologa, navodeći da ono što je on govorio – nije tačno.

„Odgovorno kažem, kao resorni ministar, da ta informacija, da nije tačna. Stojim iza toga, nije utemeljena ni na jednom dokazu i zamolio bih sve da budu oprezni kad iznose takve podatke“, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Kona optužuju da ugrožava zdravlje nacije

Pored očigledno slabe komunikacije sa nadređenima, koji su ga danas demantovali da je broj zaraženih bio tri puta veći od zvanično prijavljenog, epidemilog Predrag Kon je nakon ove izjave naišao na negativne reakcije lekara iz udruženja „Ujedinjeni protiv kovida“. Oni su ocenili da je priznanje Predraga Kona, da je on radeći za Krizni štab donosio odluke na osnovu netačnih informacija, dokaz je da Krizni štab nije dobro vodio državu kroz pandemiju. „Ujedinjeni protiv kovida“ su istakli da su epidemiolozi kao što je doktor Kon, koji su donosili odluke na osnovu netačnih informacija, na taj način doveli u opasnost naciju.

“Epidemiolog koji donosi odluke na osnovu netačnih informacija ne predstavlja nista drugo do opasnost po naciju. Dr Kon je otišao i korak dalje. Naime, postao je čuven tokom ove pandemije u svetskim okvirima iako je usred borbe sa ovim virusom otišao na ranije planirani godišnji odmor, a usudio se da za krivce označi sopstvene kolege (iste one kolege koji, za razliku od njega nisu otišli ni na kakav odmor i koji su, suprotno njemu, sve vreme epidemije bili izloženi velikom profesionalnom riziku da se zaraze i obole)” navode u saopštenju lekari okupljeni u udruženju “Ujedinjeni protiv kovida”, navodi se u saopštenju „Ujedinjeni protiv kovida“.

 

Kako smo došli do toga da je jedan dan istina jedno, a sutradan nešto sasvim drugo, nisu imeli da nam objasne ni predstavnici vlasti. Izuzev sramotnih optužbi da novinari našeg portala priželjkuju veći broj preminulih od koronavirusa, nikakvog konkretnog objašenjanja nije bilo. Ni sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije umeo da pruži precizno objašnjenje kako se to dogodilo da broj zaraženih bude tri puta veći od zvanično predstavljenog, niti gde je nastao problem, ali je zato najavio da će se raditi kompletna revizija za svaku smrt od posledica zaraze. Uz najavu revizije, predsednik se postarao da dodatno “poklopi” izjavu Kona sa tvrdnjom da država nije krila mrtve od korone.

Pročitajte još...

“Srbija će uraditi kompletnu reviziju za svaku smrt, za svakog čoveka, da vidimo kako to izgleda. A to će da rade kliničari. Ponosan sam na sve lekare, niko od nas nije slagao nijednu jedinu reč”, poručio je šef države.

Po principu „okrivi drugog za moje propuste“ (u ovom slučaju informatičare) predstavnici vlasti i članovi Kriznog štaba i dalje izbegavaju da daju konkretne informacije na jasna i prosta pitanja: Koliko je tačno ljudi preminulo od početka epidemije? Kako je moguće da nismo mogli da imamo precizne brojke?

Pitanja, koje na prvi pogled deluju jednostavno, postala su najteža za odgovor, a oprečne informacije i signali koje vlast šalje samo doprinose dodatnom sluđivanju građana i urušavanju poverenja u one koji bi trebalo da štite naše zdravlje. Korak napred ka unapređenju poverenja, za početak bi mogla da bude – istina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare