Foto: Ivan Dinić/Nova S

Udruženje "Ujedinjeni protiv kovida" ocenilo je da je priznanje dr Predraga Kona, da je on radeći za Krizni štab donosio odluke na osnovu netačnih informacija, dokaz je da Krizni štab nije dobro vodio državu kroz pandemiju i istaklo da su epidemiolozi kao što je doktor Kon, koji su donosili odluke na osnovu netačnih informacija opasnost po naciju.

„Epidemiolog koji donosi odluke na osnovu netačnih informacija ne predstavlja nista drugo do opasnost po naciju. Dr Kon je otišao i korak dalje. Naime, postao je čuven tokom ove pandemije u svetskim
okvirima iako je usred borbe sa ovim virusom otišao na ranije planirani godišnji odmor, a usudio se da za krivce označi sopstvene kolege (iste one kolege koji, za razliku od njega nisu otišli ni na kakav odmor i koji su, suprotno njemu, sve vreme epidemije bili izloženi velikom profesionalnom riziku da se zaraze i obole)“ navode u saopštenju lekari okupljeni u udruženju „Ujedinjeni protiv kovida“.

Predrag Kon Foto:Zoran Mrđa/FoNet

Dodaju da se Kon „usudio da odgovornost prebaci i na informacioni sistem“ i to „isti onaj informacioni sistem koji nam je ispred najviših zvaničnika Republike Srbije svojevremeno hvaljen kao najbolji“.

„Doktor Kon je očigledno zaboravio svoje, kao i izjave kolega tokom trajanja ove epidemije. Podsetićemo, od Kriznog štaba smo slušali da čak i ako dođe do drugog talasa, on neće moći da bude jak kao što je bio prvi, da najveći broj obolelih nema nikakve simptome, ili da virus nije takvog intenziteta, te je oslabila mogućnost da izazove teške forme bolesti. Posledice smo svi, nažalost, mogli da vidimo: veoma veliki broj obolelih, te visoka stopa smrtnosti“ naglašavaju „Ujedinjeni protiv kovida“.

Podsećaju da „ovakve posledice nisu bile iznenađujuće, s obzirom da su građani u svom postupanju samo slušali ono što su mogli da čuju od Kriznog štaba“.

„Sve ovo dokazuje još jednom da su potpisnici otvorenog pisma Ujedinjeni protiv kovida bili apsolutno u pravu kada su zahtevali odgovornost članova Kriznog staba, sa posebnim akcentom na problem sa zvanično objavljenim informacijama o broju zaraženih i preminulih. Cilj Ujedinjenih protiv kovida, kada govorimo o Kriznom štabu, isključivo je zaštita života i zdravlja naših građana. U tom smislu, Ujedinjeni protiv kovida niti mogu, niti smeju da
prećutkuju ovakve izjave nadležnih, posebno ne doktora koji sada sopstvenu odgovornost  pokušava da prebaci na drugoga“ poručuju.

Foto: Ilustracij Shutterstock

Dodaju da u borbi imaju dva cilja, od kojih je prvi da „naredni period epidemije dočekamo što spremniji, a u interesu svih građana“.

Iz tog razloga Ujedinjeni protiv kovida će, kako navode, u „najkraćem vremenskom roku, kao što je i najavljeno na sastanku koji je održan u Ministarstvu zdravlja, dostaviti predloge koji su vezani za Krizni štab, posebno predloge vezane za aktuelnu epidemiološku situaciju“.

Drugi cilj ovog udruženja je da se ispitaju sve okolnosti dosadašnjeg rada Kriznog štaba.

„Odgovarajuća radna grupa Ujedninjenih protiv kovida već je otpočela sa radom na skretanju pažnje na činjenice koje, po našem dubokom uverenju, moraju dovesti do odgovornosti pojedinih članova Kriznog štaba“ dodaje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare