Zlatibor Lončar Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

"Odgovorno kažem, kao resorni ministar, da ta informacija, da je umrlo tri puta više ljudi (od kovida) nije tačna", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

„Stojim iza toga, nije utemeljena ni na jednom dokazu i zamolio bih sve da budu oprezni kad iznose takve podatke. To apsolutno nije tačno“, rekao je Lončar na današnjem obilasku radovi na izgradnji nove kovid bolnice u Vojnom kompleksu „Zemun ekonomija“ na Batajničkom drumu u Beogradu.

Podsetimo, Predrag Kon je prekjuče izjavio da je on sa svojim timom obradio podatke do juna meseca za Beograd.

„Tri puta je bilo više smrtnih slučajeva od kovida 19 nego što je bilo pismeno prijavljeno“, izjavio je tada Kon gostujući u „Pregledu dana“ NewsmaxAdria.

Inače, još u junu je BIRN objavio da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenta, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244. BIRN je svoje istraživanje objavio na osnovu uvida u podatke koji su deo zvaničnog državnog informacionog sistema Covid19.

Kon je za ovo neslaganje brojki okrivio informatički sistem i lekare koji nisu prijavljivali smrt od kovida.

“Mi prvi put koristimo jedan informatički sistem. On u jednom trenutku nije bio dovoljno precizan i – ne mogu da tvrdim zašto – negde od sredine juna, on nije bio precizan. Mi nikada nsimo radili po tom sistemu, nikada do sada nismo imali takav nadzor. Inače imamo nešto sasvim drugačije nešto što redovno funkcioniše”, rekao je Kon, dodavši da to nije sada bilo moguće zbog masovnosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare