Foto: Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministar Zlatibor Lončar u minula 24 sata izgubio je sav preostali kredibilitet i u stručnoj i u laičkoj javnosti: u stručnoj jer je izjava Predraga Kona otkrila da je zdravstveni sistem, pa i ministar kao njen predstavnik, svesno ili nesvesno sakrio broj umrlih od kovida 19 i držao u zabludi 7 miliona građana Srbije; u laičkoj jer je najnovijim morbidnim ispadom prema novinarki Nova.rs, u kojem nas optužuje da se radujemo umiranju od koronavirusa, pokazao da nije dostojan funkcije ministra. Vreme je da ode.

Juče je novinarka Nova.rs pokušala da od ministra sazna zbog čega misli da našoj redakciji smetaju dobri rezultati Srbije u broju protiv korone i zbog čega misli da ne možemo da se naviknemo na to da je “Srbija jedna od najboljih sa razultatima”. Pokušali smo i da saznamo da li podaci koji je juče izneo član Kriznog štaba predrag Kon pokazuju da su podaci BIRN-a i NIN-a koji pokazuju drastične razlike između objavljivanih i realnih podataka.

“Žao mi je što nemate poverenja, ali velika većina ima. Žao mi je što ste u manjini – to govore sve analize i sve procene. Treba se nadati – možda nekada budete u većini, ali za sada je tako. I žao mi je što – kao da vam je draže da ima što više mrtvih, a mi se ovde borimo da ima što manje mrtvih i da imamo što više preživelih i što više zdravih”, rekao je ministar i nije se zacrveneo.

Neumesna izjava bez sumnje je odraz nervoze: dok je država Srbija, na čelu sa predsednikom, tokom maja i juna proglašavala pobedu nad epidemijom korona virusa, zdravstveni sistem žmurio je na gomilanje mrtvih. Triput veće od zvanično prikazanog, rekao je Predrag Kon.

Foto: TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Ministar je ćutao, ili podržavao zvaničnu istinu. I kada je BIRN objavio podatke koji makar bacaju sumnju na zvanične informacije, ministar je ćutao ili podržavao zvaničnu istinu, oličenu u legendarnoj priči premijerke Brnabić o autobusima i koroni.

Onda su se protiv zvanične (ne)istine pobunile njegove kolege lekari. Ministar je ili ćutao ili se pridružio totalnoj satanizaciji. Gledao je dok bivaju proganjani, otupuštani i provlačeni kroz medijsko blato. Na kraju je, ipak, sa njima seo za sto.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Srbije, inače, jutros je podržao svog ministra i pridružio se prkošenju istini koju je Kon izneo. Ovo je drugi put da Vučić „ne da Lončara“ – treći ne sme da se desi. 

Zbog toga što se njegovo ime pominje u spisima Specijalnog suda u procesu protiv Zemunskog klana – zbog toga nije smeo ni da postane ministar. Zbog toga što je ustao protiv sopstvenih kolega koje su govorile istinu, zbog toga što je pobegao od odgovornosti, zbog toga što i dalje ne priznaje greške i morbidnim fantazijama napada medije  – zbog toga Lončar mora da ode.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare