Vidoje Petrović podneo je ostavku na mesto gradonačelnika Loznice, i to u jeku čitave priče o rudarenju litijuma i sednice te opštine na kojoj bi se raspravljalo o tome. Tačnije, ostavku je podneo još u avgustu, ali se tek sada saznalo za to. Ko je Vidoje Petrović?

Kako je naveo u obražloženju predsednici Skupštine grada Loznice Mileni Manojlović-Knežević, ostavku podnosi iz zdravstvenih i porodičnih razloga. Datum na dokumentu ostavke je 5. avgust.

Da je podneo ostavku za Danas je potvrdio Dragan Pajić, odbornik grupe građana Smelo u skupštini grada Loznica, koji kaže da je ova grupa još 16. avgusta imala tu informaciju, ali da je ostavka zavedena u opštini tek 10. oktobra ove godine.

PROČITAJTE JOŠ....

Za sve ovo vreme širom Srbije se održavaju protesti protiv rudarenja litijuma, a Loznica je upravo u centru tih dešavanja s obzirom na to da je projekat Jadar planiran upravo na teritoriji te opštine.

Zato se postavlja pitanje ko je čovek koji je maltene pobegao s lica mesta dešavanja?

Vidoje Petrović nema gde nije radio – MUP, Ministarstvo finansija…

Prema informacijama na zvaničnom sajtu grada Loznica, Vidoje Petrović još uvek je gradonačelnik, a takođe nema gde nije radio.

Završio je Vojnu akademiju u Beogradu, a 16 godina je radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova i izveo je prvu generaciju Policijske akademije u Beogradu. Radio je i u Ministarstvu finansija sve dok nije postao gradonačelnik Loznice u oktobru 2004. godine.

Dakle, on je 20 godina bio na ovoj poziciji. Mada, već je ranije podnosio ostavke. Nova je ranije pisala o njemu, tačnije kada su pre godinu dana odbornici opozicione odborničke grupe „Smelo za bolju Loznicu“ u Skupštini grada Loznice uputili zahtev lokalnom parlamentu za hitno sazivanje sednice i dostavljanje kopije Petrovićeve ostavke.

Kako su tada rekli, uskoro je isticao rok za sazivanje sednice tog grada i izbor novog gradonačelnika. Ipak, nakon toga je na izborima još jednom izabran za gradonačelnika.

Takođe je i istaknuti član Predsedništva Srpske napredne stranke. Osim toga, kako prenosi Danas, pojedini mediji ranije su pisali da je Petrović u poslovnim vezama sa ocem Tamare Vučić, supruge predsednika Aleksandra Vučića.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC / nr

„Hoće građane da Rio Tintom sahrani žive“

Dalje, na sajtu grada navedeno je da je Petrović u tri navrata bio narodni poslanik, a bio je i član Odbora za bezbednost u Skupštini Srbije.

Baš na temu bezbednosti, Petrovića su jednom prilikom dočekali nezadovoljni Lozničani koji su tvrdili da njega ne interesuje previše njihova sigurnost. Naime, u avgustu 2021. on je održao govor o stradalim junacima sa Cera povodom 107. godišnjice te bitke, a kako je Marijana Petković iz Udruženja „Ne damo Jadar“ tada rekla za Novu, on hoće građane da „Rio Tintom“ sahrani žive.

Nedeljičani i ostali nezadovoljni građani su ga, kako je tada rekla, pozdravili okrenutim leđima kako bi svi videli šta misle o njegovoj „brizi“ za narod ugrožen rudnikom.

„Govoritii o mrtvima, a sahranjujući žive, nije časno, ni moralno, a kamoli ljudski.Cerski junaci su se borili da sačuvaju zemlju od tuđina, sa njima nisu sarađivali, niti su ih hvalili“, istakla je ona.

Podsetimo Vidoje Petrović nekoliko puta je privukao pažnju javnosti tokom svoje duge političke karijere.

Na primer, on je 2011. godine kao gradonačelnik potpisao Memorandum o razumevanju s ciljem poboljšanja međusobne saradnje sa kompanijom Rio Sava. U Memorandumu, koji nije obavezujući, ali koji pokazuje nameru vlasti da sarađuje sa „Rio Tintom“ i da toj kompaniji omogući eksploataciju litijuma u Srbiji, ističe se da su se strane dogovorile oko toga da će obrazovati zajedničku radnu grupu koja bi implementirala i nadgledala ključne aspekta projekta “Jadar”.

„Ostavka Petrovića – kupovina vremena, mi smo u ‘hladnom litijumskom ratu’“

Kada je reč o ostavci Vidoja Petrovića na mesto gradonačelnika Loznice, novinar Zoran Preradović rekao je da to znači kupovinu vremena i prolongiranje razgovora o Prostornom planu. Kako kaže, predsednik ne odustaje od „Jadra“, jer bi to značilo da po prvi put neće moći da ispuni obećanje dato Zapadu, kao i da se nalazimo u „nekoj vrsti hladnog litijumskog rata“. Dodai je i da ne smatra da su blokade dobar način borbe, jer one samo iritiraju ljude.

„Jedini mogući način za tumačenje je pokušaj da se priča oko Prostornog plana pomeri, prolongira što duže. Moguće je da će biti raspisani izbori i da će biti izazvana kriza u Loznici. Time se dobija na vremenu“, navodi za N1.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare