Foto: Arhiva, E-Stock/Caslav Vukojicic, N1

Poslanik koji je najviše govorio u Skupštini Srbije u periodu od 3. avgusta 2020. do 24. juna 2021. godine jeste Đorđe Milićević iz Socijalističke partije Srbije. On je za mikrofonom proveo 23 sata i 18 minuta. Slede ga Muamer Zukorlić iz Stranke pravde i pomirenja sa 18 sati i sedam minuta i Marko Atlagić iz Srpske napredne stranke sa 14 sati i pet minuta. Podmladak stranke na vlasti od koje se, kako je najavljeno na početku ovog mandata parlamenta, najviše očekivalo, zakazao je. Govorili su malo, ali "kvalitetno". Bar po merilima vlasti.

Iako u parlamentu imamo do sada nezapamćen odnos snaga, pa vladajuća SNS zajedno sa tek pripojenim SPAS-om Aleksandra Šapića ima 199 od ukupno 250 poslanika, najviše je govorio jedan socijalista – Đorđe Milićević.

Tako pokazuju podaci Skupštine Srbije.

O čemu je tačno Milićević govorio nešto više od 23 sata, verovatno ne znaju ni oni koji pomno prate skupštinske prenose.

Svakako je iznenađenje da je više govorio i od profesora Marka Atlagića, koji će ostati upamćen po svojim opširnim izlaganjima, u kojima je mahom vređao.

Na spisku onih koji su najviše raspravljali su i Veroljub Arsić iz SNS sa 13 sati i 16 minuta, zatim Vladimir Marinković takođe iz vladajuće stranke sa 12 sati i 40 minuta, Marijan Rističević 12 sati i sedam minuta, Aleksandar Marinković sa 11 sati i 24 minuta, ali i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma čija izlaganja su zajedno trajala nešto više od 10 sati.

Nova lica SNS zakazala

Neposredno nakon prošlih parlamentarnih izbora, održanih u junu 2020. godine SNS je najavljivala puno novih lica. Stigli su i odmah su se izdvojili Luka Kebara, Janko Langura, Lav-Grigorije Pajkić, Nikola Lazić…

Ukoliko je, međutim, suditi po minutaži za govornicom, može se reći da se nisu mnogo istakli. Luka Kebara govorio je nekoliko minuta kraće od tri sata, Janko Langura sat i 12 minuta, Lav-Grigorije Pajkić 24 minuta i Nikola Lazić devet minuta i 46 sekundi.

Luka Kebara i živeo Ući ći

Foto: Printscreen/RTS

Ostaće upamćen kao prvi poslanik koji je u Skupštini Srbije uskliknuo “živeo Vučić”, a to uspeo da upakuje uz toalet papir i lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

“Zamislite da u 21 veku mi…Nama je višedecenijski san normalni toalet. Sa funkcionalnim, da kažem toaletom, odnosno wc papirom, sapunom. To je bila misaona imenica, to je nešto najosnovnije. Ti pripadnici, tog bivšeg tajkunskog režima, taj Đilas, taj Jeremić, taj Tadić, oni nisu u najosnovnije ulagali, a kamoli da su nabavljali nekakve moderne IT sisteme, računarsku opremu, mrežnu opremu i ostalo. Živeo Aleksandar Vučić, živela Srpska napredna stranka, živela Srbija“, rekao je Luka Kebara.

Pokušao je i da govori kineski, po ugledu na predsednika Srbije, koji je u Kebarinoj interpretaciji u Kini poznat kao Ući ći, a ne treba zaboraviti ni njegove lapsuse, kao što je “organizovani kriminalitet”.

Janko Langura u borbi protiv tajkuna

Foto: Screenshot / Youtube

Ponikao je kao fudbaler Metalca iz Gornjeg Milanovca. Put do parlamenta prešao je najpre preko sukoba sa liderom Dveri Boškom Obradovićem, a zatim je bio aktivan i tokom kampanje, ponajviše kao deo publike u emisijama u kojima je gostovao Aleksandar Vučić.

U svojem govoru u parlamentu rekao je sledeće:

“Iskoristio bih priliku da pružim punu podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i da kažem da je ovaj parlament najznačajniji partner Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića u borbi protiv tajkuna i borbi protiv mafije i kriminalaca. Ovaj parlament nikada neće biti parlament tajkunske i mafijaške Srbije kakvom je zamišlja Dragan Đilas. Hvala”, rekao je Langura.

Pajkić i muzeji kontejneri

Lav Pajkić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ovaj mladi poslanik SNS govorio je u parlamentu ukupno tri puta. Kada se govorilo o predlogu Zakona o muzejskoj delatnosti rekao je, između ostalog, sledeće: “Naravno, imamo dva muzeja koja su direktno vezana za Dragana Đilasa, on je veliki sponzor tih muzeja. To je „muzej srama“ koji je podigao Dragan Đilas, u Pionirskom gradu, govorim o kući Velikog brata. To je jedna od najekskluzivnijih lokacija u Beogradu, jedna od najlepših lokacija, a mnogi od nas su i odrastali tamo i posećivali Pionirski grad, i tu je Dragan Đilas odlučio da podigne ovaj kontejner, ovo đubre, ako mogu tako da kažem, a i to mu je kompliment”.

Biljana Pantić Pilja u napadu na medije

Biljana Pantić Pilja Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Poslanica SNS Biljana Pantić Pilja prvi put je u parlament izabrana 2012. godine, ali zapažene nastupe imala je tek u ovom sazivu. Pre svega zbog napada na medije. Ona je televiziju N1 i Nova S nazvala “antisrpskim medijima”, domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima.

“… ovim nezavisnim medijima – N1 i Nova S, antisrpskim medijima, nema tu trunke nezavisnosti. Njih može opisati samo jedna rečenica – domaći izdajnik i strani plaćenik“, rekla je poslanica naprednjaka.

Nakon vesti da će se novina “Nova” štampati u Hrvatskoj ona je na Instagram nalogu napisala:
“Kao što rekoh: domaći izdajnici, strani plaćenici. Ima neko da mu nije jasno?”.

Foto:printscreen/instagram/biljana_pantic_pilja

Ne pomaže to što je naknadno ove reči obrisala. Po nalogu, kako je to sam izjavio, predsednika Aleksandra Vučića.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar