Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

PRedakcija prištinskog lista Koha dobila je dokument za koji navode da je "non -pejper", a koji su sastavile Nemačka i Francuska, u sklopu zajedničke inicijative ove dve države za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom.

Autentičnost ovog dokumenta Koha nije potvrdila, ali kažu da su neke diplomate, koje je list kontaktirao, „manje – više“ potvrdile da su tačke u dokumentu u skladu sa onim što se očekuje da će biti tema razgovara u nastavku dijaloga.

Glavni i odgovorni urednik Kohe Agron Bajrami je na svom Tviteru izdvojio nekoliko tačaka tog dokumenta među kojima su da će Srbija i Kosovo poštovati međusobni suverenitet i integritet, da će postojati Autonomna oblast Severno Kosovo, Mitrovica kao carinska zona, da će svi prethodni dogovori morati da se ispune, da će dogovor biti postignut do februara 2022, a do tada će postojati moratorijum na lobiranje za i protiv priznavanja nezavisnosti Kosova.

Aleksandar Vučić, Žozep Borel
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Nova runda pregovora između Beograda i Prištine očekuje se 11. maja, najavio je danas šef evropske diplomatije, Žozep Borelj.

Za srpsku delegaciju je važno da vidi zahteve Albanaca, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa evropskim zvaničnicima u Briselu, ali i dodaje da Srbija nema nikakve zahteve, osim jednog i „normalnog – da bude ispunjeno sve što smo dogovorili“.

Na pitanje da li 11. maja očekuje produktivne razgovore sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, Vučić je rekao da ne treba žuriti, te da je najvažnije da se vode razgovori.

„Polako, ne očekujte previše od jednog sastanka, ali dobro je da sastanci postoje, da se razgovara, uvek je moguće time da se umire tenzije“, dodao je on.

Iz Prištine stiže reakcija – kosovska vlada o tome nije obaveštena.

„Kancelarija premijera nije dobila nijedan poziv ili obaveštenje za sastanak Kosova i Srbije 11. maja. Možda je ovo bila ideja ili čak dogovor sa Beogradom, ali ne i sa nama“, napisao je portparol kosovske vlade Perparim Krueziu na Fejsbuku, prenosi KoSSev.

Kaže da „datumi, mesta i dnevni red sastanaka“ imaju smisla u slučaju da postoji dogovor, „a ne kada se jednostrano nameću“.

Krueziu je potvrdio da kosovski premijer Aljbin Kurti sutra putuje u Brisel, navevši da će sa njim otići i potpredsednik premijera Besnik Bisljimi i ministarka spoljnih poslova Donika Gervala – Švarc.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare