Foto:Shutterstock

Priča o prekrajanju granica na Balkanu ponovo je oživela duhove iz prošlosti, a sa obnavaljanjem ove teme, u javnosti je zaživeo i termin “non pejper”. Iako je reč o važnoj formi diplomatske komunikacije, građani mahom nisu upoznati sa tim kolika je stvarna vrednost ovakvog dokumeta i šta on podrazumeva.

Pročitajte još...

Iako je reč o dokumentu koji nema obavezu sprovođenja, pominjanje “non pejpera” u kontekstu promena granica izazvao je pravi potres na prostoru bivše Jugoslavije. Najpre se govorilo o predlogu “konačnog raspada Jugoslavije”, iza kojeg se tvrdilo da stoji slovenački premijer Janez Janša, da bi potom sadržaj još jednog “non-pejper” dokumenta objavila i prištinska Koha Ditore. Prema navodima pomenutog medija, njega su zajednički sastavile Nemačka i Francuska, a u dokumentu se predlaže da se na Kosovu stvori „autonomni okrug severnog Kosova“ u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova.

Na taj način, Srpska pravoslavna crkva bi imala „privilegovan status“, dok je Srbija, nakon ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma, dužna da „nec ometa članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama“.

Objašnjavajući šta znači  “non-pejper” i kakva je njegova stvarna težina, imajući u vidu da je reč o dokumentu koji nema naslov, datum i potpis, bivši ambasador i profesor Ivo Visković je za Nova.rs rekao da je u pitanju takozvano “diplomatsko pismeno” koje je izmišljeno kako bi se “sačuvao obraz” onome ko ga sastavi.

Ivo Visković Foto:N1

“U pitanju je oblik komuniciranja koji autor koristi kad ima nekakav predlog za koji smatra da je rizičan da izađe u javnost. Kad predate ‘non-pejper’, to se tretira kao da ništa niste ni dali – jedna strana upućuje dokument, ali druga strana ne može da kaže da je to vaš predlog”, ističe naš sagovornik i objašnjava u kakvim situacijama se predaje ovaj dokument.

“Funkcija ‘non pejpera’ je da upozna drugu stranu sa vašim idejama. Međutim, on zparavo ima funkciju neke vrste ‘probnog balona’ koji se proverava eventualna reakcija javnosti. To nije zvaničan dokument, niti se neko može pozivati na njega. Diplomatiji nije nepoznata ta vrsta komunikacije, mada se ne koristi često. ‘Non-pejper’ se uglavnom šalje u situacijama kad niste sigurni kakava će biti reakcija na neku od vaših ideja”, navodi profesor Ivo Visković.

Podsetimo, Janez Janša i slovanačka vlada su demantovali da postoji „non-pejeper“ kojim se predviđa promena granica na Balkanu, a isto je danas učinio i ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode. On je rekao da ne postoji dokument u kojem se „skicira“ rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare