Potpisivanje Dejtonskog sporazuma. Foto: GERARD JULIEN / AFP / Profimedia

Pojava “non-pejper” dokumenata kojima se predviđa prekrajanje granica na Balkanu podigao je čitav region na noge. Razmena teritorija, stvaranje novih država, odricanje od delova sopstvene zemlje - sve je to sadržano u dokumentima čiji sprovođenje bi moglo da nanese ozbiljnu štetu državama bivše Jugoslavije, smatraju sagovornici Nova.rs.

 

Region je najpre uzdrmala vest o non-pejper dokumentu koji je premijer Slovenije Janez Janša navodno prosledio predstavnicima Evropske unije, a koji se odnosio na prekrajanje granica na Balkanu. U ovom dokumentu se, između ostalog, navodi da bi završetak raspada Jugoslavije podrazumevao stvaranje velike Albanije, velike Srbije i velike Hrvatske.

Pročitajte još...

Dve nedelje kasnije, prištinska Koha Ditore je objavila još jedan non-pejper, čiji su autori navodno Francuska i Nemačka. Prema navodima pomenutog medija u dokumentu se predlaže da se na Kosovu stvori „autonomni okrug severnog Kosova“ u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova. Na taj način, Srpska pravoslavna crkva bi imala „privilegovan status“, dok bi Srbija, nakon ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma, prestala sa ometanjem članstva Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama.

Govoreći o sve češćoj pojavi “non-pejper” dokumenata sa problematičnim sadržajem, bivši ambasador Srbije pri Ujedinjenim nacijama, Pavle Jevremović, za naš portal kaže da je u pitanju izraz nervoznog vremena u kojem živimo.

“Ne bi trebalo preterivati i pridavati toliki značaj ‘non-pejperu’, odnosno nepostojećem papiru. U ovom slučaju, on isključivo služi za izazivanje turbulencija u javnosti, iako je stvar previše ozbiljna za takvo poigravanje. ‘Non-pejper’ kao takav ne zaslužuje ovu pažnju, jer objektivno nema ozbiljan efekat. To je samo ‘koska za zabavu’ koja nam je bačena, a koja nema realnu političku težinu”, podvlači Jevremović.

Naš sagovornik dodaje da iza ‘non-pejper’ dokumenata, kojima je predviđeno prekrajanje granica na Balkanu, stoje desničarski krugovi koji su to pustili u etar iz “nekih svojih računica”.

“Oni na taj način žele da izazovu nervozu u našoj sredini. Iza takvih dokumenata ne stoje ozbiljni igrači iz Vašingtona, Moskve i Brisela. Pojava ‘non-pejpera’ takvog sadržaja govori o rovitosti i nervozi naših prilika, ali on ne može da ima političku težinu ako mu je mi ne damo, odnosno ukoliko ne dopustimo da nas zavade. Vi uvek možete pronaći uskogrude ljude koji će želeti da izazovu tenzije zbog tekućih prilika – zbog kovida ili loše ekonomske i socijalne situacije”, ističe on.

Đukić: Žele da destabilizuju Balkan

Prema rečima diplomate Srećka Đukića, cilj “non-pejper” dokumenata koji su ovih dana našli put do javnosti jeste destabilizacija Zapadnog Balkana i otvaranje stranih rana.

“Snage koje žele revanš su u ofanzivi, okupljene su u jednu desnu internacionalu i rade ispod žita. U pitanju snage koje su na vlasti u Srbiji i susedstvu. To smo videli kad se pojavio i onaj prvi ‘non-pejper’. Uprkos svim demantima, on je postojao i autor je premijer Slovenije, kaplar Janez Janša”, navodi Đukić. 

Foto:FoNet/Božana Pavlica

Đukić je naveo da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija upozoravaju na stanje u zemljama regiona, ali da to ne utiče preterano na one koji su na vlasti. 

“Te snage se ne žele povući i njihov osnovih cilj je prekrajanje granica, a to znači novi haos poput onog koji se desio tokom devedesetih godina”, naglašava Đukić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar