Glavno pitanje prethodnih dana jeste ko će formirati vlast na Starom gradu, odnosno kakvu će konačnu odluku doneti Marko Bastać, čija je lista na lokalnim izborima u ovoj opštini osvojila 16 odsto. On pregovara s opozicijom, ali je kako kaže otvoren i za pregovore s vlašću. Nakon konačne odluke mnogo toga u vezi sa Bastaćem biće jasnije…

Postizborna situacija u opštini Stari grad izgleda ovako:

PROČITAJTE JOŠ...

Lista „Biramo Stari grad“ ima 23 mandata, Srpska napredna stranka 21, dok su „Čuvari Starog grada- Marko Bastać“ osvojili 10 odborničkih mesta. To znači da bi “Biramo borbu” i Bastać mogli da formiraju većinu.

Međutim…

Ko će formirati vlast na Starom gradu

Predstavnici liste “Biramo Stari grad” pregovaraju s Markom Bastaćem već nekoliko dana, ali i dalje se ne zna ko će formirati vlast na Starom gradu.

Bastać, naime, ne krije da je otvoren i za razgovor s vlašću. U tom kontekstu, interesantno je spomenuti i da je od dana izbora praktično u medijskoj ilegali. Ne daje izjave novinarima, a onda naprasno izlazi u javnost baš na televiziji Kurir.

Kopredsedniku Zeleno-levog fronta Radomiru Lazoviću, koji vodi pregovore s Bastaćem, nedavno je postavljeno pitanje da li ima utisak da “čuvar Starog grada” pregovara i sa vlašću.

Ko će formirati vlast na Starom gradu, Radomir Lazović

“Pravo je svakoga da pregovara i razgovara sa kim želi, ali sam siguran da su ljudi koji su glasali za Marka Bastaća opozicioni glasači, koji ne žele da SNS utiče na razvoj opštine Stari grad“, ocenio je Lazović.

Ko je, zapravo, Marko Bastać?

Rođen je 1984. godine u Beogradu i u svojoj biografiji ističe podatak da je odrastao i da živi u opštini Stari grad.

Kako piše Istinomer, diplomirao je na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, odsek produkcija. Navodi da radno iskustvo stiče kao urednik emisija u produkcijskoj kući “Emotion“ od 2006. do 2009. godine, kao i u „Službenom glasniku“ 2009. godine.

U zvaničnoj biografiji ističe da se „uporedo bavi i lokalnim aktivizmom, te 2004. godine postaje odbornik Skupštine opštine Stari grad, gde se u narednih pet godina neposredno bavi opštinskim problemima“. Priliku da svoje ideje sprovede u delo dobija 2010. godine, kada postaje opštinski većnik i započinje niz projekata na Starom gradu.

Marko Bastac
Ko će formirati vlast na Starom gradu, Marko Bastać

“Projekat “Zajedno za vašu zgradu“ zamišljen je da ujedini opštinu i Starograđane u sređivanju zgrada koje decenijama nisu održavane kako valja. Zatim 2012. Pokreće novi program “Zajedno za vašu fasadu“. Naglašava da je „jedan od glavnih zagovornika kompletne rekonstrukcije Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“ koji je na taj način postao jedan od najsavremenijih sportskih centara u Beogradu“.

Na izborima u aprilu 2016. bio je nosilac liste Demokratske stranke “Čuvari Starog grada“, koja je na toj opštini osvojila najveći broj mandata. U maju 2016. izabran je tajnim glasanjem za novog predsednika opštine Stari grad.

Bio je predsednik Kluba Demokratske omladine Stari grad u dva mandata, od 2006. do 2011. godine. Od 2007. do 2011. godine obavljao je funkciju predsednika Izvršnog odbora Opštinskog odbora Demokratske stranke Stari grad, a 2011. godine je izabran za predsednika Opštinskog odbora. Ponovo je izabran za predsednika Opštinskog odbora 2013. i 2015. godine.

Napustio je Demokratsku stranku decembra 2016. godine.

Godine 2018. je sa svojom grupom građana “Šta radite bre – Marko Bastać“ izašao na beogradske izbore, da bi 2019. godine prešao u Stranku slobode i pravde.

Bio je predsednik beogradskog odbora Stranke slobode i pravde do juna 2020. kada je smenjen sa te funkcije.

Tada je u javnost dospela afera, u čijem je centru bio upravo Marko Bastać.

„Šibao me je kanapom za preskakanje“

Naime, njegov kum Lazar Lešnjak je u ispovesti medijima otkrio da ga je Bastać maltretirao. On je ispričao da je njegov venčani kum uzimao novac od investitora koji su bespravno gradili na Starom gradu, da mu je novac donošen u kovertama, a kada mu jednu od koverti nije doneo, Lešnjak je preživeo pakao.

Bastać ga je, navodno, pozvao na sastanak, a onda ga je kako je ispričao Lješnjak vezao sa još dvojicom svojih saradnika.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Bastać je rekao sada ćemo igrati jedan kviz. Šibao me je kanapom za preskakanje. Posle dva pitanja, dvojicu je odvezao, a mene ostavio. Bio sam udaran kanapom za preskakanje, šiban po telu, u jednom trenutku sam pao sa stolice, najteže mi je palo te noći da li ću se živ vratiti, šta će biti sa mnom i mojom porodicom, nisam smeo ništa da kažem policiji da ne bih imao gadne probleme ja i moja porodica”, ispričao je Lješnjak.

Nakon toga napušta SSP.

BONUS VIDEO: Šablonsko odbijanje prigovora opozicije 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare