Aleksandar Šapić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Za danas u 15 časova zakazana je sednica Skupštine grada na kojoj će se raspravljati o smeni Aleksandra Šapića sa mesta gradonačelnika Beograda. Sudeći po najavama koje je Nova.rs dobila iz odborničkih grupa, ovu inicijativu podržaće svi opozicioni odbornici.

Inicijativu za smenu Aleksandra Šapića pripremila je SSP, a iza nje je stala odbornička grupa Ujedinjeni, u kojoj su još i PzP, PSG i sindikat Sloga. Potpise podrške na taj predlog stavili su i DS, NS i koalicija Moramo.

Budući da je 30 odsto odbornika (njih ukupno 39) stalo iza inicijative, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević morao je da zakaže sednicu sa tom tačkom dnevnog reda.

Radmila Vasić, predsednica beogradskog odbora Dveri, kaže za naš portal da će i njihova odbornička grupa glasati za razrešenje Šapića.

Radmila Vasić Foto: Studio B

“Imali smo sastanak i doneli smo tu odluku. Naravno, glasaćemo za smenu Aleksandra Šapića, tu ništa nije sporno. Videćemo samo da li će biti sednice i u kom će pravcu to ići. Videla sam izjavu Šapića da oni možda neće doći, a u tom slučaju nećemo imati kvorum”, navodi Vasić.

Da će glasati za razrešenje gradonačelnika Beograda za Nova.rs kaže i Marko Sarić, predsednik odborničke grupe NADA. On dodaje da su o tome odlučivali na sastanku koji je održan u petak.

Marko Sarić Foto: Nova S

“Ne slažemo se unazad 10 godina sa politikom koju kandiduje SNS i SPS. Divlja gradnja je nešto što je u Beogradu jako prisutna”, navodi Sarić.

On kaže da je nadležni organi treba da utvrde da li je Šapić nezakonito ili zakonito dobio rešenje o legalizaciji objekta i dodaje da on nije siguran.

“U Beogradu postoji koliko god hoćete zgrada koje su legalizovane, a da ne postoje na orto foto snimku. Tema divlje gradnje je u Beogradu jako prisutna i to je problem. Ako o tome pričamo, mislimo da je vlast u poslednjih 10 godina odgovorna za takvo stanje u gradu i to je glavni razlog zbog čega ćemo mi glasati za smenu Šapića”, ističe Sarić.

Nikola Dragićević iz Zavetnika takođe kaže da će dva odbornika iz njihove stranke podržati Šapićevo razrešenje.

Nikola Dragičević Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

“Što se tiče naših odbornika, mi smo se već nekoliko puta javno oglasili i nedvosmisleno rekli sve što imamo oko cele te situcacije vezane za”, navodi on.

Ukoliko bude kao što je najavljeno, za smenu Aleksandra Šapića glasaće 51 odbornik od ukupno 110. Tu inicijativu podržalo je 39 odbornika odborničke grupe Ujedinjeni, DS-a, NS i koalicije Moramo, NADA ima šest odbornika, Dveri – Patriotski blok četiri, a Zavetnici dva.

Iz redova te stranke otišla su dva člana i pretpostavlja se da oni neće podržati tu inicijativu opozicije.

Da bi Aleksandar Šapić bio smenjen potrebno je da za to glasa najmanje 56 odbornika.

Inače, opozicija je odlučila da zatraži smenu Šapića posle samo četiri meseca provedena na toj funkciji. Kako su naveli, razlog je to što je mimo zakona legalizovao nadograđeni deo stana na Bežanijskoj kosi, što je prema mišljenju dela neprihvatljivo i dovoljno za smenu.

Naime, Opština Novi Beograd je nezakonito ozakonila (legalizovala) nelegalno dograđeni objekat u vlasništvu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića na Bežanijskoj kosi, iako nisu bili ispunjeni zakonski uslovi da se taj objekat ozakoni, pokazuju dokumenta koja je prikupio BIRN.

BONUS VIDEO Šapić preživeo šetnju sa poverenicom SNS za Beograd, a da li će vanrednu sednicu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare