Darko Glišić, Miloš Vučević, Aleksandar Vučić, Ana Brnabić i Andrija Mandić SNS izborni štab Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Iza nas su dva i po meseca dileme da li će u Beogradu biti formirana vlast ili će se ponovo ići na izbore. Čak i danas, za kad je zakazan drugi pokušaj konstituisanja Skupštine glavnog grada, nismo bliži odgovoru. Ako je verovati na reč predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću rezrešenje dvomesečne dileme možemo očekivati 3. marta. A kakva će ona biti?

Većinu za formiranje vlasti u Beogradu Srpska napredna stranka je obezbedila, a o tome je javnost, davnih dana, obavestio neformalni predsednik te stranke Aleksandar Vučić. Međutim, ta većina nije formirana 19. februara, jer joj je nedostajao pun legitimitet (šta god to značilo) te je sednica pomerena za 1. mart.

Iako je taj datum zakucao na vrata, nije poznato da li će većina danas biti formirana, jer Vučić ne bi, al su njegovi „stranački šefovi“ navalili.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/AP Photo/Armando Babani, Pool„Svi bi da se formira vlast pošto kažu da imaju većinu. Ja nisam menjao svoj stav, ali ću razgovarati sa njima u petak popodne“, poručio je Vučić u sredu iz daleke Tirane.

Juče se oglasio i pretedent za prvog čoveka Beograda Aleksandar Šapić, da kaže kako on nije među onim članovima koji vrše pritisak na Vučić, ali i da će odluka o tome da li će Beograđani ponovo na birališta biti doneta do 3. marta.

Aleksandar Šapić Foto:M.A./ATAImages

Znači, ni danas nećemo saznati da li će biti većine, ali smo saznali bar ko vrši pritisak.

„Ja sam za formiranje većine, jer postoji legitimitet. Ljudi su umorni od izbora. Prilično sam sigurna da bismo imali još više glasova i nakon tih novih izbora bismo mi formirali većinu, a izgubili bismo vreme. Ima mnogo stvari koje u Beogradu treba da se urade. Izbori su iza nas, ono što je ispred nas je brzo formiranje institucija i da nastavimo da radimo“, rekla premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić.

Konferencija za medije premijerke Srbije Ane Brnabić Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

Kako opozicija vidi ovu igru oko formiranja većine, veruju li da će je kraju ipak biti?

Odbornik u Skupštini grada ispred liste “Srbija protiv nasilja” Miloš Pavlović kaže za portal Nova.rs da očekuje da će izbori biti ponovljeni.

Miloš Pavlović Foto:Milan Maricic/ATAImages

“Mislim da to što oni govore, da članstvo vrši pritisak, još jedna u nizu neistina koje iznose kao i neistina vezana za postojanje legitimiteta. Srpska napredna stranka u Beogradu nema legitimitet, pogotovu u slučaju da se izvrši kupovina odbornika sa liste “Mi – glas iz naroda”. Ja lično očekujem da zbog svega što se dešavalo u prethodnih dva meseca, krađe izbora, pritiska međunarodne zajednice, Rezolucije EP, izveštaja ODIHR-a, da danas neće doći do konstituisanja parlamenta i da će za vikend ili možda sutra saopštiti datum ponovljenih izbora”, kaže Pavlović za naš portal.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentarišući najave da će se konačna odluka znati tek 3. marta, Pavlović kaže da je to još jedna od konfuznih izjava koje dolaze od rukovodstva SNS-a.

“Krajnji rok za konstituisanje parlamenta je subota 2. mart, izjava koju su oni dali znači da će oni sutra konstituisati većinu, a da će onda u roku od 30 dana ići na izbore ili izabrati gradonačelnika. Ukoliko bi se doslovno tumačila ta njihova izjava da će se u nedelju znati da li će se ići na izbore ili ne to faktički znači da će oni sutra konstituisati parlament, a za konstituisanje je potrebna saglasnost odnosno učešće odbornika sa liste “Mi – glas iz naroda””, poručuje Pavlović.

S druge strane, Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku tu izjavu vidi kao još jednu opciju koja je na Vučićevom stolu.

“Vučić šta god radi drži veliki broj opcija na stolu i žonglira sa njima, a na kraju preseče i donese onu koja mu u tom momentu najbolje ide u prilog. A to radi da bi pokazao da je gospodar situacije, naravno služi različitim ciljevima, ali jedan od glavnih je da pokaže da je on taj koji drži konce u rukama i da on donosi odluke” kaže Popović za Nova.rs.

Foto: Nova

On dodaje da je teško predvideti šta će se danas događati na sednici, ali da ovakva igrarije nije ništa novo.

“Aleksandar Vučić koji donosi sve odluke kalkuliše i traži za sebe što lakše rešenje da se izvuče iz situacije koja je opasna po njega, jer postoji jak pritisak iz zemlje, ali i s polja, zbog očigledne krađe izbora. S druge strane pokušava da to izvlačenje bude uz što manje posledica po sebe, ove poruke koje sada čujemo su deo celog procesa gde oni pokušavaju da nađu bilo kakvo rešenje i da pošalju poruku da se izbori ne ponavljaju zbog krađe nego zbog toga što ne postoji većina” zaključuje Popović.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare