Aleksandar Vucic konferencija za novinare
Aleksandar Vučić na konferenciji za medije Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Verovali ili ne, parlamentarni izbori u Srbiji ni posle mesec i po dana nisu okončani, jer se i dalje čeka razrešenje situacije u Bujanovcu - hoće li na biračkom mestu u Velikom Trnovcu biti ponovljeni izbori i kada. Dok se taj slučaj ne okonča, nema proglašenja konačnih rezultata izbora, nema konstituisanja republičke skupštine, niti formiranja nove vlade. I baš to će kao argument za neuvođenje sankcija Rusiji moći da koristi Aleksandar Vučić pred partnerima iz EU.

Republička izborna komisija je pre oko 10 dana naložila ponavljanje izbora u Velikom Trnovcu, u opštini Bujanovac zbog velikih nepravilnosti koje su se desile na ponovljenom glasanju 28. aprila. Kad će 1.089 birača koliko ih ima na tom mestu ponovo na birališta, još se ne zna jer se Koalicija Albanska dolina na tu odluku RIK-a žalila Upravnom sudu, koji se o tome još nije izjasnio.

Posmatrači i članovi biračkih odbora su naveli da je u Velikom Trnovcu viđen veliki broj slučajeva glasanja bez utvrđivanja identiteta, uz pojave koje izazivaju sumnju da je došlo do glasanja sa tuđim ličnim kartama, slučajevi kolektivnog glasanja, pokušaji da glasaju lica koja se ne nalaze u biračkom spisku, kao i slučajevi da iste osobe glasaju više puta…

Pojedini birači nisu mogli da glasaju, jer su se nečiji potpisi našli na njihovim mestima u izvodu iz biračkog spiska. Bilo je i prekidanja glasanja na 26 minuta.

Prema rezultatima sa ponovljenih izbora 28. aprila, Koalicija Albanaca doline na čelu sa Šaipom Kamberijem ušla bi u parlament, a bez jednog mandata ostala bi Socijalistička partija Srbije.

Ipak, odluka o ponavljanju izbora, a zatim i žalba Upravnom sudu, sve su prolongirali, pa se u ovom trenutku ne može ni naslutiti dalji rasplet događaja – kada će biti ponovljeni izbori, ako ih bude, kada će biti konstituisan parlament i formirana nova vlada.

Sve to deluje neverovatno, imajući u vidu da su izbori održani 3. aprila, dakle pre mesec i po dana, a da još nemamo konačne rezultate. Ako budu proglašeni tokom juna, kada se uzmu u obzir krajnji rokovi, novu vladu mogli bi da dobijemo čak i u oktobru.

Deo javnosti smatra da se svesno ide ka tome da se što kasnije potvrde mandati novim poslanicima i formira vlada, jer tada Vučić više neće moći da igra na poslednju kartu – da će odluku o sankcijama Rusiji doneti nova vlada.

Vladimir Todorić, član RIK-a ispred liste Ujedinjeni za pobedu Srbije, navodi da nema uzbuđenja što se situacija oko glasanja u Bujanovcu nije okončala.

“To je van pameti. Ja sam već rekao da postoje dve mogućnosti – ili da Srbija ne postoji u Velikom Trnovcu ili su iscenirano kršenje izborne procedure, da bi se to namerno odlagalo. Očigledno nekome odgovara da se što kasnije formira novi saziv parlamenta i time se produžuje mandat tehničke vlade, što njima stvara izgovor da ne uvode sankcije Rusiji”, kaže Todorić.

On dodaje da su u Sloveniji izbori održani 24. aprila, pa je sve završeno.

“Dakle 20 dana posle nas, a sve je gotovo”, kaže Todorić.

Inače, Srbija je uz BiH jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. U Ujedinjenim nacijama Srbija je glasala za rezoluciju u kojoj se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu, kao i za izbacivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava.

Za zapadne partnere ovi potezi, koliko god poželjni, nisu dovoljni. I EU i SAD od Srbije traže da se Srbija priključi sankcijama Unije protiv Rusije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bismo živeli desetostruko bolje ukoliko bi Srbija uvela sankcije, ali da se to neće desiti jer smo „samostalna i nezavisna zemlja“.

On je naveo da će se Srbija boriti da što duže istraje u politici da ne uvede sankcije Rusiji, ali je naglasio da je šteta koju zbog toga trpi ogromna.

„Mi smo 80 dana izdržali i cena koju plaćamo ogromna i mi suštinski nemamo izlaz na tržište kapitala. Ne najavljujem uvođenje sankcija, borićemo se dokle možemo da čuvamo svoju politiku. I tu politiku vodimo ne zbog toga što imamo nešto od neuvođenja sankcija. Da vam ne pričam o tome da je sedam američkih producenata, režisera i glumaca odbilo da dođe u Srbiju zato što nismo uveli sankciju. Oni bi snimali filmove za po 5 i 10 miliona“, rekao je on.

BONUS VIDEO Bratislav Jugović o sankcijama Rusiji, obračunima u SNS-u i Srbiji posle izbora

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare