RIK, Republička izborna komisija, izbori 2022
Srđan Smiljanić i Vladimir Dimitrijević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Republička izborna komisija prihvatila je prigovor SPS zbog niza nepravilnosti na ponovljenom glasanju na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu, u Opštini Bujanovac, saznaje Nova.rs. Izbori će biti ponovljeni.

Reč je o biračkom mestu na kome pravo glasa ima 1.089 birača.

Kada će tačno biti ponovljeno glasanja, još nije utvrđeno, ali bi novi izbori na tom biračkom mestu trebalo da budu održani u roku od 10 dana.

Na ponovljenom glasanju, koje je održano 28. aprila, glasalo je ukupno 697 birača sa pravom glasa, a najviše glasova (677) osvojila je lista Koalicija Albanaca doline. Zahvaljujući takvim rezultatima, ta koalicija je osvojila jedan mandat u parlamentu, a bez poslaničkog mesta ostao je SPS.

Međutim, tokom dana posmatrači Crte su zabeležili veliki broj incidenata koji su ozbiljno narušili regularnost izbora na ovom biračkom mestu i zbog kojih se rezultati glasanja dovode u pitanje, saopšteno je iz te organizacije.

Viđen je veliki broj slučajeva glasanja bez utvrđivanja identiteta, uz pojave koje izazivaju sumnju da je došlo do glasanja sa tuđim ličnim kartama, slučajevi kolektivnog glasanja, pokušaji da glasaju lica koja se ne nalaze u biračkom spisku, kao i slučajevi da iste osobe glasaju više puta, ističu iz Crte.

Kako se dodaje, zabeleženi su i slučajevi da pojedini birači nisu mogli da glasaju jer su se nečiji potpisi našli na njihovim mestima u izvodu iz biračkog spiska.

Tokom celog dana, neovlašćena lica su bila prisutna na biračkom mestu, dovodila birače da glasaju i organizovala glasanje, upozoravaju iz Crte.

Navode i da je ispred biračkog mesta zabeleženo organizovano dovoženje i odvoženje birača tokom celog dana zbog čega su se stvarale i gužve na i ispred biračkog mesta. Glasanje je u jednom trenutku bilo prekinuto na 25 minuta.

Zbog niza nepravilnosti SPS je podneo krivičnu prijavu protiv članova biračkog odbora.

BONUS VIDEO Vukašin Obradović o kulminaciji pritisaka na Beograd i izborima koji nemaju kraja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar