Foto: Vesna Lalic

Ukoliko budući premijer, što će prema pisanju medija ponovo biti Ana Brnabić, bude iskazao želju da se preseli u vilu u kojoj je živela Jovanka Broz, moraće da bude promenjena Vladina Uredba o nepokretnostima za reprezentativne potrebe.

Taj dokument će biti izmenjen na isti način kao u slučaju Tomislava Nikolića, koji je i po isteku mandata šefa države nastavio da živi u do tada predsedničkoj vili u Užičkoj 23, a sada objektu namenjenom za boravak predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom.

PROČITAJTE JOŠ...

Možda i najlepša državna vila, u kojoj je do smrti živela Jovanka Broz, renovirana je i posle decenija propadanja i nebrige ponovo sija. Rekonstrukcija tog velelepnog objekta je počela prošle godine, a radovi na njemu se privode kraju. Kako je portalu Nova.rs juče rečeno u Generalnom sekretarijatu Vlade, u Jovankinoj vili trebalo bi da živi budući premijer.

„Ta vila planira se za boravak budućeg premijera“, rekla je Tamara Stojčević, zamenica generalnog sekretara Vlade. Ipak, u kabinetu predsednice Vlade za naš portal je rečeno da nikakva odluka nije doneta, kao što nije poznato ni ime mandatara.

I sama Brnabić je ranije izjavila da je jedan od dva kandidata za premijera, a mediji bliski SNS navode da je gotovo izvesno da će ona voditi i buduću vladu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Da bi budući premijer, međutim, mogao da se useli u Jovankinu vilu mora da bude izmenjena Uredba o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije. U tom dokumentu se navodi da su rezidencije zgrade koje se koriste za boravak predsednika Vlade i države, kao i najviših inostranih zvaničnika.

U Uredbi su pomenute samo dve rezidencije i to objekat u Tojstojevoj 2a i vila „Mir“, ali one su namenjene za prijem i boravak stranih predsednika država i vlada i drugih najviših stranih gostiju.

Živi u privatnom stanu

Iako kao premijerka ima pravo da živi u državnoj vili, Ana Brnabić boravi u svom privatnom stanu. Ona je jednom prilikom izjavila da će se preseliti „ukoliko bezbednosne službe procene da je to potrebno“.

Vila Jovanke Broz trenutno nema status rezidencije, već je „reprezentativna zgrada koja se koristi za reprezentativne potrebe državnih organa, funkcionera i lica koja predstavljaju Srbiju“. Dakle, da bi se u ovaj sada velelepni objekat mogao useliti budući premijer, Uredba o nepokretnostima za reprezentativne potrebe morala bi da bude promenjena.

Nikolić u državnoj vili, održavanje 3.400 evra plaćaju građani

Slično je učinjeno u slučaju Tomislava Nikolića, koji je kao šef države pet godina živeo u predsedničkoj vili u Užičkoj 23. Nakon isteka mandata on se iz te vile nije iselio i praktično je nezakonito živeo u njoj, sve dok Vlada nije promenila pomenutu uredbu.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Tako je objekat u Užičkoj 23 koji imao status rezidencije za predsednika države određen „za boravak i reprezentativne potrebe predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinomi (što je Tomislav Nikolić) i prijem i boravak stranih gostiju Republike Srbije u okviru te saradnje“.

Foto:googlemaps

Inače, građani plaćaju svakog meseca i održavanje vile u kojoj živi Nikolić. Kako je u novembru 2018. rečeno Insajderu u Vladi Srbije, prosečni mesečni troškovi koje država pokriva za njeno održavanje iznose približno 400.000 dinara, odnosno oko 3.400 evra.

„U te troškove spada redovno održavanje objekta, spolja i iznutra, generalno čišćenje kompletne zgrade dva puta godišnje, komunalni troškovi, kao što su voda, struja i telefon, kao i grejanje na lož-ulje“, kažu u Vladi.

I Vulin u vili na Dedinju

Od najviših srpskih funkcionera poznato je da u državnoj vili živi još Aleksandar Vulin.

PROČITAJTE JOŠ...

On se iz svog stana preselio u vilu u Ulici Jevrema Grujića na Dedinju, koju su koristili i neki od njegovih prethodnika na toj funkciji – Bratislav Gašić i Dragan Šutanovac. Vila ima 310 kvadratnih metara i garažu od 59 kvadrata, a sagrađena je devedesetih godina za potrebe generala Nebojše Pavkovića, mada on tamo nikad nije uselio.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare