Foto: Arhiva

Premijerka Ana Brnabić može da počne da koristi vilu u Beogradu gde je decenijama živela udovica Josipa Broza Tita Jovanka Broz. Uredbom Vlade vila u Ulici kneza Aleksandra Karađorđevića uvrštena je među objekte za reprezentativne potrebe Republike Srbije. Odluka je objavljena u Službenom glasniku i potpisala ju je lično Ana Brnabić.

Ova odluka doneta je 27. oktobra. Kako se vidi iz promene Uredbe o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije, promenjen je samo član koji predviđa da premijer može da koristi objekat na Bulevaru kneza Aleksandra Krađorđevića 75 u Beogradu, koji do sada nije bio u spisku reprezentativnih zgrada.

Nije poznato kada će Brnabić useliti u državnu vilu malo poznatu po imenu “Bor”, a više po Titovoj udovici, ali kako su se nedavno uverili reporteri Nova.rs zdanje je gotovo u potpunosti spremno za premijerku i njenu porodicu.

Izvor: Službeni glasnika

“Jovankina” vila renovirana je prvi put posle gotovo šest decenija, a ni posle više od mesec dana portalu Nova.rs nisu stigli odgovori koliko je koštala rekonstrukcija, koje firme su dobile posao obnove tog objekta, kao i da li je za to bi raspisan tender.

Mediji su ranije pisali da je njena obnova plaćena od 30 do 50 miliona dinara, dok je direktor Republičke Direkcije za imovinu Jovan Vorkapić ranije izjavio da je kompletnu rekonstrukciju tog objekta potrebno oko 2,5 miliona evra.

Mada je sve ove godine bila pod zaštitom države, ova velepna vila do pre godinu dana bila je ruina, da bi u međuvremenu preuređena do neprepoznatljivosti. Svaki delić fasade, krova, stolarije… pažljivo je obnovljen, uključujući i dvorište, ogradu, ali i okolne trotoare.

Jovanka Broz je preminula 20. oktobra 2013. godine. Jovanka Broz ovde je “privremeno” živela pune tri decenije, od kada je nasilno iseljena iz njenog i Titovog doma u Užičkoj ulici.

Procene su da ovo zdanje, koje je država svojevremeno otkupila od starog vlasnika, vredi oko četiri miliona evra.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare