Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Velelepna Vila Jovanke Broz, od 750 kvadratnih metara u ulici Kneza Aleksandra Karađorđevića 75 na Dedinju, ponovo sija i punom sjaju, od pristupnog trototara i ograde, do najmanjih detalja na fasadi, zabeležila je Nova.rs na licu mesta.

Na kapiji vile u kojoj je Titova udovica provela svoje poslednje dane sreli smo radnike koji su postavljali bezbednosne kamere i to prilično veliki broj, što govori o tome da će tu boraviti veoma bitna osoba. Iz Vlade Srbije saznajemo da se vila spremala za budućeg premijera, što će po svoj prilici opet biti Ana Brnabić, za koju korisnici društvenih mreža čak tvrde da je viđena kako je obilazila radove.

Ova vila, koja je do pre godinu dana bila praktično ruinirana, preuređena je do neprepoznatljivosti.

Svaki delić fasade, krova, stolarije je pažljivo obnovljen, uključujući i dvorište, ogradu, i okolne trotoare, uverila se ekipa Nova.rs.

Kroz takoreći novu ogradu ukrašenu sveže posađenim cvećem, u dvorištu sa sveže pokošenom travom naziru se drvene ležaljke. Dok se pored zgrade, na visokom postolju vijori više srpskih zastava.

Retki prolaznici koje smo danas sreli, rekli su nam da ova vila u toku noći postaje prava senzacija, kada se na njoj iscrtavaju boje srpske zastave.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Vila se renovira već godinu dana. Ne zna se za koga se sprema, ali se priča da će se unutra useliti premijerka Ana Brnabić sa porodicom“, kaže jedan od prolaznika koje smo sreli.

Nekadašnji dom Jovanke Broz na Dedinju do skoro je bio pod naležnošću je Uprave za zajedničke poslove republičkih organa koji brinu o tekućem održavanju i fizičko-tehničkom obezbeđenju.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kuća je bila zaključana od smrti Brozove udovice, 2013. godine, pa do 2018. godine, dok je trajao ostavinski postupak.

Udovica maršala Tita živela je ovde „privremeno“, pune tri decenije, od kada je nasilno iseljena iz njenog i Titovog doma u Užičkoj ulici.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U zgradu koju joj je država ustupila nije ulagala, pa se Jovanka žalila na vlagu, na krov koji prokišnjava, na hladnoću, zbog koje je i zimi morala da sedi u sobi u bundi.

#related-news_0

Za ovu kuću u budžetu za 2019. izdvojeno je 15 miliona dinara, a novac je planiran, kako se navodi u u obrazloženju budžetske stavke, za kompletnu rekonstrukciju od podruma do krova, i zamenu metalne ograde i dvorišne kapije.

Kako su navele Novosti krajem prošle godine, ukupna planirana suma za renoviranje iznosi oko 34 miliona dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare