Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ni posle dve nedelje portal Nova.rs od Uprave za zajedničke poslove nije dobio odgovor koliko je koštala rekonstrukcija velelepne državne vile u kojoj je do svoje smrti živela Jovanka Broz. I dok su mediji pisali da je njena obnova plaćena od 30 do 50 miliona dinara, direktor Republičke Direkcije za imovinu Jovan Vorkapić ranije je izjavio da je kompletnu rekonstrukciju tog objekta potrebno oko 2,5 miliona evra.

Radovi na rekonstrukciji vile u Ulici kneza Aleksandra Karađorđevića, u kojoj je duže od tri decenije živela Titova udovica, privode se kraju. Mada zvanična odluka još nije doneta, u nju bi, sudeći po najavama, trebalo da se useli budući srpski premijer.

PROČITAJTE JOŠ...

Ipak, kada je u pitanju ovaj objekat, mnogo toga i dalje je nepoznato. Portal Nova.rs od Uprave za zajedničke poslove ni posle 14 dana nije dobio odgovor na pitanje koliko je novca uloženo u rekonstrukciju ove državne vile, kao ni informaciju o firmama koje su bile angažovane na njenoj obnovi.

Nakon smrti Jovanke Broz nadležni u Vladi dugo su se premišljali šta da rade sa objektom, u koji se decenijama ništa nije ulagalo. I mada je sve vreme pod zaštitom države, poslednjih 10 godina bila je potpuno ruinirana.

Pre četiri godine doneta je odluka da Jovankina vila bude renovirana, a prema planu budžeta bilo je predviđeno da u 2017. u njenu obnovu bude uloženo 13,5 miliona dinara, a u 2018. i 2019. ukupno 34 miliona.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Međutim, u novembru 2018. direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić rekao je za Novosti da država ne može da izdvoji dva i po miliona evra za njenu rekonstrukciju, zbog čega uskoro biti ili ponuđena na prodaju ili data u zakup nekome ko želi da uloži novac u njenu obnovu.

Nije poznato da li je država tu državnu vilu na Dedinju uopšte stavila na prodaju, da bi mediji prošle godine izvestili javnost da je njena rekonstrukcija počela.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tada je saopšteno da se radi “nužna sanacija delova krova i fasade, u cilju sprečavanja daljeg propadanja objekta do privođenja novoj nameni”. U tom trenutku takođe nije bilo poznato koliko će radovi trajati i koštati, jer se, “paralelno sa izvođenjem radova, vrši i analiza stepena oštećenosti pojedinačnih građevinskih elemenata i procenjuje obim potrebnih intervencija“.

Posao rekonstrukcije firmama iz Kraljeva, Svilajnca i Kragujevca

Kako se može videti na portalu Uprave za javne nabavke, tender za izvođenje radova na rekonstrukciji vile Jovanke Broz raspisivan je u dva navrata i isto toliko puta je menjan prvobitni ugovor, jer se u međuvremenu pojavio “višak radova”, odnosno nepredviđeni troškovi.

PROČITAJTE JOŠ...

U prvoj fazi “kompletne rekonstrukcije” tog objekta na Dedinju posao su dobile firme “Marinko” iz Svilajnca i “K.G. Uzor” iz Kragujevca. U toj fazi radovi su koštali oko 11,3 miliona dinara, odnosno oko milion dinara više u odnosu na prvobitno procenjene troškove.

Posao u drugoj fazi obnove Jovankine vile dobila je firma „Morava In“, a po ugovoru koji je sklopljen sa Upravnom za zajedničke poslove, vrednost radova je iznosila 20,7 miliona dinara, da bi cena u aprilu prošle godine porasla za još oko dva miliona.

Renovinaranje vile nakon šest decenija

Ovo je i prvo ozbiljno renoviranje te vile na Dedinju nakon 1961. godine, odnosno posle skoro šest decienija. Vila u kojoj je živela Titova udovica ima površinu 750 kvadrata, a kako piše u Uredbi o nepokretnostima za reprezentativne potrebe trenutno ima status “reprezentativne zgrade koja se koristi za reprezentativne potrebe državnih organa, funkcionera i lica koja predstavljaju Srbiju”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare