Stefan Jovanović Foto:FoNet/Narodna stranka

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ako hoće da pita građane šta misle o francusko-nemačkom sporazumu o Kosovu i Metohiji, trebalo da raspiše referendum ili izbore, a ne da osniva novi pokret, što je "zamajavanje naroda i političko pokvarenjaštvo".

„Siguran sam da bi ogroman procenat građana Srbije na referendumu rekao ’ne’ ovakvom sporazumu. Vučić, međutim, zamajava narod i za naše pare iz budžeta promoviše svoj novi pokret, koji nije državna organizacija, i pokušava da se sakrije iza velikih fraza dok prihvata sporazum po kojem će Srbija razvijati dobrosusedske odnose sa svojom pokrajinom kao sa nezavisnom državom“, rekao je Jovanović televiziji Juronjuz Srbija.

Jovanović je upitao „šta je drugo nego izdaja“ prihvatanje sporazuma po kojem se Srbija trajno odriče Kosova i Metohije.

„Nijedna vlast u Srbiji nije bila spremna da prihvati ovakav sporazum, a vlast Vučića i SNS-a je na to spremna, i to je problem Srbije – imamo vlast koja je spremna da prizna nezavisnost ‘Kosova'“, rekao je Jovanović.

Jovanović je podsetio da je španski premijer Pedro Sančes nedavno u Tirani rekao da Španija neće priznati „Kosovo“, ali da ne može premijer Španije biti veći Srbin od Srba.

„Na vlasti u Beogradu je da odbije sporazum“, rekao je Jovanović.

Poslanik i portparol Narodne stranke istakao je da je potrebna normalizacija odnosa Srba i Albanaca, ali ne tako što će Srbija prihvatiti nezavisnost svoje južne pokrajine.

Jovanović je upozorio da bi prihvatanje i potpisivanje francusko-nemačkog plana značilo da bi EU tokom primene tog akta okrenula glavu na sva gušenja sloboda, ljudskih prava i demokratije.

„EU bi dozvolila Vučiću da se sa nama obračunava na najbrutalniji način. Ako se EU u prethodnih deset godina pravila da se na Balkanu sprovode reforme, ne vidim razlog da to ne bi i činila i nadalje. Sve vreme su podržavali Vučića. Kada su dolazili u Beograd, prvo su se grlili s njim i podržavali sve što on ovde radi. To su činili svi evropski zvaničnici, od Ursule fon der Lajen pa nadalje“, rekao je Jovanović.

Jovanović naveo da Srbija potpisivanjem sporazuma o Kosovu i Metohiji ne bi zauzvrat dobila „ubrzanje evropskog puta“.

„Severna Makedonija je čak promenila naziv države zarad evropskog puta, a kao odgovor je dobila blokadu evropskog puta“, rekao je Jovanović.

Jovanović je istakao da je Narodna stranka dva puta predlagala da u Skupštini Srbije bude usvojena rezolucija koja bi obavezala Vladu Srbije na „crvene linije“ – nema priznavanja nezavisnosti „Kosova“ i nema članstva Prištine u UN.

„Vlast je to odbila, sada vidimo i zašto – Vučić je sve vreme pregovarao o sporazumu koji će omogućiti članstvo ‘Kosova’ u UN. Da stvar bude gora, o statusu Kosova i Metohije pregovarao je sa Kvintom koju čine države sponzori kosovske nezavisnosti koje su bombardovale Srbiju 1999. godine, a odbio je da od Rusije i Kine javno i zvanično zatraži da ulože veto u Savetu bezbednosti UN ako pitanje članstva Prištine dođe na dnevni red“, zaključio je Jovanović.

BONUS VIDEO: Šta je Srbija prihvatila u Briselu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare