Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na tribini "Ne kapitulaciji", koja je danas održana u Leskovcu, predstavnici opozicionih stranaka Novi DSS, POKS, Zavetnici i Dveri poručili su da u ovom trenutku nema značajnije teme u Srbiji od borbe da Kosovo i Metohija ostane u sastavu Srbije.

Poslanik Zavetnika Dragan Nikolić rekao je da je ova koalicija pogodila u srce laži, gde najviše boli, „jer je lopova uhvatila u krađi, a lažova u laži“.

„Aleksandar Vučić nam predstavlja da nije uradio ono što je uradio, da nije prihvatio ono što je sam priznao da je prihvatio i sada je odlučio da formira nekakav narodni pokret za državu. To nije pokret za državu, nego za odbranu njegovih nedela, počev od Briselskog sporazuma pa sve do danas“, kazao je Nikolić.

Politički analitičar i urednik „Nove srpske političke misli“ Đorđe Vukadinović rekao je da smo kao narod u suštinskom smislu rođeni na Kosovu, čak i ako nemamo direktne veze sa Kosovom.

„Nema dileme da je ovo ultimatum i kapitulacija i da je naš predsednik to prihvatio. To što čujete da Vučić to nije potpisao, vi i na pijaci kad kupujete ništa ne potpisujete, ali se zna šta je čije, a da ne pričamo o tome da je za ovih deset godina mnogo toga potpisano“, rekao je Vukadinović.

On je naveo da je po istraživanjima „Nove srpske političke misli“ više od 80 odsto građana protiv uvođenja sankcija Rusiji, a više od 85 odsto je protiv prihvatanja direktnog ili indirektnog priznanja nezavisnosti Kosova, dok samo između pet i osam odsto podržava ovu politiku.

„Iste podatke ima i Vučić i zato je ljut na sve nas, jer zna da nema podršku Srbije. I 90 odsto glasača SNS i SPS ne podržava ovo što Vučić gura, pa ih zato on obmanjuje pričama da to nije ništa i da nije ništa potpisao“, istakao je Vukadinović.

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović ocenio je Vučićevu najavu formiranja Narodnog pokreta kao drskost.

„Jedan jedini uslov koji danas postoji za odbranu države je da Vučić ode i mi ćemo mu u tome pomoći. Imamo i pitanje s kim će Vučić da pravi taj pokret. Već su se neki prepoznali, sličan se sličnom raduje. Sporazum su podržali sve veliki Srbi: Dragan Šutanovac, Nataša Kandić, Sonja Biserko, Vesna Pešić, Vuk Drašković i da ne nabrajam dalje“, rekao je Jovanović.

Predsednik Dveri Boško Obradović je naveo da ova koalicija ima tri zahteva: da se odmah i u celosti odbaci evropski sporazum, da Vučić podnese ostavku i da se ide na vanredne parlamentarne, predsedničke i lokalne izbore, „pa na njima neka Srpska napredna stranka kandiduje kapitulaciju i izdaju“.

Na skupu su govorili i potpredsednik Pokreta obnove kraljevine Srbije Ljubinko Đurović i član predsedništva Pokreta za odbranu Kosova i Metohije Časlav Koprivica.

Upućen je poziv svim građanima da 17. marta dođu na veliki protestni skup na platou ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, odakle će se poručiti da se ne da i brani Srbija.

***

BONUS VIDEO – Kosovski sporazum, najavljeni protesti, a izbori?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar