Foto: KoSSev

"Sloboda ima ime – UČK", kampanja je koju je osmislila grupa kosovskih umetnika, a koja je pokrenuta u danu kada su optuženi pred Specijalnim sudom – Hašim Tači i Kadri Veselji – saopštili da je protiv njih potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva za ratne zločine OVK. Ona dominira na bilbordima širom Kosova, na društvenim mrežama i TV stanicama. Tokom vikenda, jedan od ovih bilborda na autoputu u Gračanici dospeo je u žižu javnosti zbog negodovanja srpske zajednice koja ga doživljava kao provokaciju. Jutros se baš o tom bilbordu piše zato što se veruje da su ga za sada nepoznate osobe zapalile u ranim jutarnjim časovima.

Iza inicijative „Sloboda ima ime – UČK“ stoji grupa od šest umetnika i intelektualaca od kojih su dvoje prikazani beogradskoj publici u sklopu festivala Mirdita/Dobar dan – umetnica i poslanica PDK Eljiza Hodža, (Eliza Hoxha) i glumac i režiser, Fatmir Spahiu.

Uz njih, inicijatori kampanje su i režiserka Burbuće Beriša (Burbuqe Berisha) koja se 2011, u funkciji generalne direktorke Narodnog pozorišta u Prištini, usprotivila prikazivanju predstave „Bračni par Martin“ u Ateljeu 212, Festim Arifi jedan od najpoznatijih hip-hop umetnika na Kosovu, Ismailj Tašoli (Ismail Tasholli) filozof i član kosovskog udruženja filozofa i Visar Krueziju (Kryeziu) fotograf Associated Press-a.

Cilj inicijative je da „pokrene debatu o novoj istoriji Kosova i potrebi za sveobuhvatnim kolektivnim pamćenjem na putu kolektivnog ponosa u budućnosti“, navodi se na Fejsbuk stranici ove inicijative. Štaviše, oni dalje navode i to da je „višedecenijska borba za slobodu i nezavisnost, otpor ljudi isključivanju, nasilju i diskriminaciji konačno krunisana najuzvišenijom narodnom organizacijom u borbi za slobodu“.

Kampanja koja je vidljiva na bilbordima širom Kosova, preselila se i na TV ekrane, gde o njoj govore upravo ovi inicijatori, ali uživa i podršku kosovskog javnog servisa RTK1, koji kroz više kratkih spotova glorifikuje optužene za ratne zločine. Posebno se ističe onaj o Hašimu Tačiju, u kom se na engleskom citira ocena budućeg predsednika SAD, Džoa Bajdena, o tome da je Tači „kosovski Džordž Vašington“.

Pored ovih klipova, RTK1 objavljuje i brojne priloge i intervjue u kojima se kritikuje Specijalni sud i podržava sve u vezi sa OVK.

Tokom vikenda jedan od bilborda postavljen je na autoputu Priština-Gnjilane, na teritoriji opštine Gračanica.

Zbog ovoga je negodovao gradonačelnik ove opštine Srđan Popović, koji je naveo da Gračaničani to doživljavaju kao provokaciju, a oglasio se i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković koji je postavljanje bilborda video kao „najotvoreniju pretnju bezbednosti“ Srbima na centralnom Kosovu.

Jutros je ovaj bilbord jedan od mnogih širom Kosova, izgoreo, o čemu pišu svi kosovski mediji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare