Hashim Thaci
Hašim Tači Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Denis Hoper, jedan od advokata Hašima Tačija, rekao je da ne zna, za šta Tužilaštvo konkretno tereti njegovog klijenta, i naveo je citat budućeg predsednika SAD Džoa Bajdena, koji je napisao da je "Hašim Tači Džordž Vašington Kosova".

„Pretpostavljam da su mu rekli da postoji rizik da će da pobegne i da će da ga stave u pritvor. Ne znam da li optužbe protiv Tačija potkrepljuju opasnost da će uticati na svedoke. Trebalo je da saslušate i nas. Nama su neophodni konkretni elementi i podaci i molimo da nam tužilaštvo dostavi, sve što postoji do 26. novembra, piše kosovo-online.com.

Tražićemo privremeno puštanje na slobodu čim dobijemo podatke od tužilaštva. Ovaj sud podržava ovaj princip usmenog izlaganja, što je više pitanja da se reši usmeno“, obratio se Hoper sudiji.

Advokat je i naveo da je Tači čovek od „integriteta, častan, koji je služio svojoj zemlji, radio na očuvanju mira i ne zaslužuje da se protiv njega ovakve optužbe“, a potom se pozvao na knjigu američkog političara Boba Dola.

„Ovo je knjiga koju je Bob Dol napisao, uvaženi američki senator, koji je bio kandidat za predsednika u vreme kad su američki kandidati bili časni ljudi. Sudbina naroda je zavisila od Tačijeve sposobnosti da ubedi saborce na kompromis. To nije bio jednostavan zadatak, na terenu gde su se suočavali sa zločinima koje su počinile srpske vlasti. On je radio na kompromisu u situaciju kada su se suočavali sa nepravdom. Izašao je iz rata kao glas razuma i on je svoju zemlju doveo do slobode, nezavisnosti, i koja želi da radi na pomirenju sa Srbijom”.

„Ono što smo dobili nije dovoljno informativno za potrebe odbrane, nije toliko korisno. Gledajući optužnicu, gde se nalaze optužbe o krađi organa u Žutoj kući? To je bio i razlog zašto je ovaj sud osnovan. Gde se nalaze te optužbe za krađu organa? Nakon dramatičnih stranica u knjizi Karle del Ponte, a zatim i izveštaja Dika Martija.

Sve su te optužbe iskonstruisane tako da dovedu do onog ko je na vrhu. l da, dokazaćemo da je to laž, energično ćemo se boriti protiv ovih optužbi. Bili smo iznenađeni hapšenjem Tačija, na način na koje je bilo izvedeno“, naveo je advokat Hoper.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar