Hašim Tači Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Specijalizovano tužilaštvo podnelo je danas Specijalizovanim većima Kosova optužnicu sa deset tačaka, kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i još nekoliko bivših članova OVK, terete za niz zločina protiv čovečnosti za skoro 100 ubistava.

Specijalizovano tužilaštvo je stavilo na ispitivanje optužnicu sa deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i još nekoliko bivših članova OVK terete za niz zločina protiv čovečnosti za skoro 100 ubistava.

Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ;

Žrtve krivičnih dela, koji se navode u optužnici, su stotine ljudi, čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

„Optužnica predstavlja isključivo optužbu. Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi“, istakao je portparol Specijalnog tužilaštva u Hagu Kristofer Benet za medije.

Specijalizovani tužilac je smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Tačija i Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća, napominje se u saopštenju.

Oni su, kako se dodaje, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde.

„Takvim postupcima su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zlocina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova“, navodi to tužilaštvo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram