Dragan Milić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Gradska izborna komisija u Nišu donela je još jednom kontroverznu odluku - poništila je preliminarne rezultate izbora i naložila privatnoj firmi “BIG Data Technology” da prebroji glasove, a potom da na osnovu toga predloži GIK-u donošenje nove odluke o utvrđivanju preliminarnih rezultata. Ta odluka bila bi treća po redu, čime se nastavlja postizborna kriza u Nišu.

Po završetku izbora Gradska izborna komisija u Nišu donela je 3. juna odluku o preliminarnim rezultatima izbora za Skupštinu grada. Samo nedelju dana kasnije, odnosno 10. juna, još jednom je usvojila istu odluku, što su predstavnici opozicije ocenili kao protivzakonito i nesvakidašnje.

Prema tim odlukama koalicija okupljena oko SNS osvojila je 30 mandata, grupa građana „Dr Dragan Milić“ 16, koalicija „Biramo Niš“ 10, pokret „Kreni promeni“ i koalicija „Ujedinjeni – Nada za Niš“ po dva, a manjinska Ruska stranka jedan mandat, navodi se u izveštaju sa sednice GIK Niš objavljenom na sajtu RIK-a.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon dve odluke o preliminarnim rezultatima, po kojima lista okupljena oko SNS ima većinu za formiranje vlasti u Nišu, GIK je odlučio da će ipak da poništi te rezultate.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Međutim, odlukama tu nije kraj.

Komisija je po poništenju preliminarnih rezultata naložila privatnoj firmi “BIG Data Technology” da obradi podatke sa svih 197 biračkih mesta i da na osnovu toga predloži GIK-u donošenje nove odluke o utvrđivanju rezultata.

To znači da će sada, neka privatna firma pomoću sopstvenog softvera da broji glasove u Nišu i da će po tome, po treći put, GIK u Nišu doneti odluku o preliminarnim rezultatima. Poprilično nesvakidašnji slučaj.

Prema dostupnim sajtovima pretrage o navedenoj firmi nema ni jednog podatka, tako da za sada, ostaje nepoznato čija je to firma koja će u narednim danima brojati glasove građana Niša i praktično odlučivati o njihovoj sudbini. Takođe, portal Nova je upitala pojedine predstavnike opozicije da li znaju nešto više o toj firmi, ali ni oni trenutno nemaju informacije kome je dat ovaj posao.

Šta se dešava trenutno u Nišu?

I dok komisija ide nekim svojim putem, Niška opozicija je po drugi put uputila žalbu Višem sudu u Nišu, kojom traži ponavljane izbora na dva biračka mesta (broj 10 i 18 u opštini Medijana) i zahteva od suda da donese konačnu odluku po tom pitanju.

Takođe, danas u toku dana opozicioni predstavnici podneće krivične prijave protiv predsednice GIK Danijele Milićević i predsednika biračkom mesta broj 10 u opštini Medijana Ivice Stojanovića zbog falsifikovanja zapisnika.

Predsednica Gradske izborne komisije (GIK) Niša Danijela Milićević
Foto:TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Podsećamo, po završetku izbora i prebrojanih 100 odsto glasova četiri opozicione liste imale dovoljan broj mandata za formiranje većine u gradu Nišu. Samo nekoliko sati kasnije došlo je do preokreta, pa je većina pripala Srpskoj naprednoj stranci.

Đorđe Stanković Niš, konferencija za novinare opozicije u Nišu Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Niška opozicija je zbog toga uložila preko 30 prigovora Gradskoj izbornoj komisiji, ubrzo su gotovo svi prigovori odbačeni. Zbog toga su podnete žalbe Višem sudu u Nišu koji je drugostepeni organ u izbornom procesu.

Viši sud je potom uvažio žalbe opozicije i vratio na ponovno odlučivanje Gradskoj izbornoj komisiji. Komisija je opet odlučila isto, odnosno da odbije sve prigovore.

Zbog toga će, po svemu sudeći, Viši sud u Nišu, u narednih nekoliko dana doneti konačnu odluku o rezultatima izbora i da li će se oni ponoviti i na kojim biračkim mestima.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare