Foto:EPA-EFE/AZERBAIJAN DEFENCE MINISTRY/HANDOUT

Finalnu proizvodnju rakete koja je ispaljena u azerbejdžansko-jermenskom ratu uradila je kompanija Krušik Valjevo, dok je beogradska firma EDePro projektant i proizvođač dela tog oružja. Kako za Nova.rs navodi vojni analitičar Aleksandar Radić, reč je o čistom srpskom proizvodu.

Pre tri dana u Jermeniji i Azerbejdžanu proglašeno je ratno stanje, a već posle jednog dana Srbija se ponovo našla u centru pažnje tamošnje javnosti.

Naime, azerbejdžanski portal „Azeri difense“ objavio je fotografije raketa kojima je gađano naselje Fizui, a na kojima se jasno vidi naziv beogradske firme EDePro.

Iako je kompanija Krušik, koju su prošle i ove godine potresale afere, zapravo finalni proizvođač te rakete i nosilac posla, njeno ime u tom kontekstu nije pominjano. Oznaka ove fabrike – KV jasno se vidi i na samom oružju.

Prema podacima koje su azerbejdžanski mediji delili na Tviteru, Jermenija je snabdevena sa 21 primerkom te rakete. Reč je o unapređenoj verziji rakete tipa grad, čiji je domet 41 kilometar.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za portal Nova.rs da je Krušik nosilac tog posla, a da je EDePro projektant te rakete G-2000, koja je unapređena vezija sovjetske rakete tipa grad.

„Zahvaljujući tom projektu obezbeđen je dvostruko veći domet koji je povećan sa 20 na 41 kilometar. Ta raketa je rezultat koprodukcije EDePro i Krušika“, objasnio je Radić.

Foto: Printscreen N1

Kada se tokom sukoba u jednoj regiji u Azerbejdžanu u julu ove godine pojavila informacija da Jermeni koriste srpsko oružje, ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je da je u 2020. godini, u maju i junu, Srbija odobrila dva ugovora za izvoz naoružanja u Jermeniju i u pitanju je bila municija za puške i pištolje. On je naveo da je moguće da je 2015. bilo izvoza te vrste naoružanja (minobacači i drugog oružja različitih kalibara) koje je pominjao Azerbejdžan.

Radić međutim smatra da su rakete G-2000 izvezene ove godine, a da su proizvedene 2019, verovatno u maju mesecu, što se vidi i na objavljenim fotografijama.

„Kada su prodate te rakete Jermenima ništa nelegalno nije urađeno. Ono je legalno izvezeno. Ni Azerbejdžan, ni Jermenija nisu bili pod sankcijama UN, ali se postavlja piatnje da li je to bilo oportuno srpskim interesima i pogrešno na taktičkom nivou. Ljajić je u junu rekao da je vrednost izvezenog oružja ove godine bila manja od milion evra, pa zar je trebalo da ugrožavamo odnose sa Azerbejdžanom zbog manje od milion evra“, istakao je Radić.

Odnosi Azerbejdžana i Srbije prvi put su poljuljani tokom jula ove godine, kada su azerbejdžanske vlasti zatražile od Beograda da objasni isporuku oružja Jermeniji. Kako su tada naveli, reč je o neprijateljskom gestu prema Azerbejdžanu, jer je to oružje ispaljeno protiv te države tokom sukoba u Tovuzu.

*U prvoj verziji teksta u izjavi Aleksandra Radića naveli smo da se pomenute rakete pune u fabrici „Milan Bčlagojević“ u Lučanima. Naknadnim proverama utvrđeno je da to nije slučaj.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare