Ljajić: Oružje u Jermeniju možda izvezeno 2015.

Politika 24. jul. 202016:35 > 16:35
Podeli:
Rasim Ljajić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić rekao je da je sporno oružije koje se pojavilo u jermensko-azerbejdžanskim sukobima, moguće izvezeno iz Srbije 2015. godine.

„U 2020. godini, u maju i junu, Srbija je odobrila dva ugovora za izvoz naoružanja u Jermeniju i u pitanju je bila municija za puške i pištolje. U ranijem periodu, 2015. godine, mislim da je bilo i izvoza te vrste naoružanja o kojoj govori Azerbejdžan“, izjavio je Ljajić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

PROČITAJTE JOŠ...

Ljajić, čije ministarstvo u Srbiji izdaje krajnju dozvolu za izvoz oružja, rekao je za RSE da je pregledao i stare ugovore.

„Ugovore koji su od 2015. godine, bilo je ugovora i iz 2016. i 2017 godine, moguće je da je tada bilo izvoza i te vrste naoružanja. Za 2020. godinu važi ono što sam rekao“, kaže za RSE Ljajić.

Ministar je istakao da formalno-pravno u tom slučaju nema prekršaja ili greške Srbije, jer Jermenija nije pod sankcijama UN, OEBS-a, Evropske unije ili bilo koje druge ortganizacije ili neke države. Dodao je da je Srbija, po transparentnosti izvoza naoružanja, uvek medju prvih pet zemalja na svetu, ali da bi ubuduće, uz formalno-pravnu, u obzir trebalo uzimati i medjunarodnu, političku komponentu.

„Ovo su stvari koje bi u budućnosti trebalo izbegavati, ne trebaju nam nesporazumi s bilo kojom zemljom“, rekao je Ljajić.

On je ranije izjavio da je vrednost izvoza oružja u 2020. godini bila manja od milion evra, a da pre nego što izdaju dozvolu, pozitivno mišljenje o izvozu moraju da daju ministarstva spoljnih poslova, odbrane, unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativna agencija.

Komentari

Vaš komentar