Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Istraživanje Demostata o rejtingu političkih stranaka u Srbiji u letnjem periodu pokazalo je da opozicija ima šansu da pobedi jedino u regionu Beograd ali samo pod uslovom ako na izbore izađe ujedinjena.

Ovo su podaci demostata do kojih se došlo u telefonskoj anketi sprovedenoj na uzorku od 1.200 ispitanika.

Podaci pokazuju da je SNS dominantna stranka na nivou cele Srbije. Samo naprednjaci imaju 28 odsto podrške od ukupno ispitanih. sa koalicionim partnerima imaju 35 odsto glasova.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

S druge strane istraživanje pokazuje da opozicija koja je bojkotovala izbore 2020. godine ima 14 odsto glasova u odnosu na ukupan broj ispitanika.

Opozicija koja je izašla na izbore ima podršku od 8 odsto.

Istraživač Demostata Srećko Mihailović navodi da opozicija i oni birači koji nisu imenovali partiju za koju bi glasali čine devet odsto, da neodlučnih ima 13, a onih koji su najavili apstinenciju ima 21 odsto.

„Ono što je uočljivo jeste dominantnost naprednjaka i mali  broj najavljenih apstinenata. Prosto je neverovatno da se to desi da na izbore izađe 80 odsto građana to se u Srbiji nije desilo od devedesetih pa do danas. Verovatno je da su i oni koji su rekli da bi za nekog glasali da neće izaći“, ocenio je istraživač Srećko Mihailović.

Ovo se odnosi na celu Srbiju. U podeli na regione, Miahilović kaže da se Beograd izdvaja od ostalih regiona kada je reč o statusu vladajuće stranke i statusu opozicije.

Foto: Vesna Lalić

„Naš nalaz govori da jedino u regionu Beograda opozcione stranke imaju šansu da osvoje većinu ali pod jedinim uslovom – da naprave dogovor i ostvare sinergetski efekat svoje koalicije što je veliko pitanje samo po sebi“, kaže Mihailović i dodaje:

„Sadašnje izborno raspoloženje Beograda je takvo da daje mogućnost za izbornu pobedu ali je ključ u rukama opozicionih lidera. Kako sada stoje stvari šanse za tako nešto su neizvesne a možda i male“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare