Foto:promo beoinfo

Upravni sud još nije doneo odluku o izgradnji gondole u Beogradu, iako je istekao zakonski rok. Kako za Nova.rs navodi Jovan Rajić, advokat organizacije RERI koja je podnela tužbu u ovom slučaju, iznenađen je što presude još nema, budući da je morala da bude doneta u roku od 15 dana.

Još 9. februara održano je poslednje ročište po tužbi RERI-ja protiv Ministarstva građevinarstva, koje je izdalo građevinsku dozvolu za izvođenje pripremnih radova na Kalemegdanu. Ta organizacija traži da se građevinska dozvola poništi kao nezakonita.

Na poslednjem saslušanju u Upravnom sudu, kada je sudija odbio da prihvati nove dokaze RERI-ja, rečeno je da postoji dovoljno dokaza za donošenje presude. Uprkos tome, kako navodi Jovan Rajić, ona još nije doneta.

„Juče smo zvali Upravni sud i rečeno nam je da odluka nije doneta. Iznenađeni smo što nema odluke, ali smo strpljivi“, kaže za Nova.rs Rajić.

On navodi da bi po zakonu presuda trebalo da bude doneta u roku od 15 dana, osim u slučaju ako se nisu pojavile neke nove činjenice.

I novinari našeg portala u nekoliko navrata su kontaktirali Upravni sud sa pitanjem da li je doneta presuda, ali nam je rečeno da će javnost o tome biti obaveštena kada bude dostavljena stranama u postupku.

Podsećamo, Ministarstvo građevinarstva je 1. aprila 2019. izdalo rešenje o građevinskoj dozvoli kojom se odobravaju pripremni radovi na Kalemegdanu, na kat. parceli 64/17, na području Beogradske tvrđave i arheološkog nalazišta „Antički Singidunum“. Pripremni radovi uključuju i iskop zemlje i pobadanje betonskih šipova, a prethodno je na istoj parceli, bez izdate građevinske dozvole, posečeno drvo koje je predstavljalo simbol Kalemegdana.

Upravni sud je 23. aprila 2019. prvo doneo privremenu odluku kojom su obustavljeni pripremni radovi na Kalemegdanu, navodeći da je zahtev RERI-ja osnovan, te da bi izvršenjem rešenja o građevinskoj dozvoli bila naneta šteta širim interesima javnosti koja bi se teško mogla nadoknaditi. U obrazloženju odluke Suda bilo je navedeno i da odlaganje radove nije protivno javnom interesu niti bi se odlaganjem nanela nenadoknadiva šteta „protivnoj strani“.

Gradnji gondole u Beogradu usprotivila se gotovo celokupna stručna javnost, odnosno više od dvadesetak strukovnih udruženja, naučnih instituta i obrazovnih katedri za očuvanje kulturnog nasleđa, koji su zahtevali da se projekat obustavi. Peticiju za to potpisalo je oko 14.000 građana.

Zbog neregularnosti u procesu planiranja izgradnje gondole Evropa Nostra Srbija je uputila apel Ministarstvu kulture i informisanja da pokrene proceduru za stavljanje van snage Plana detaljne regulacije, i donese privremenu meru za odlaganje svih radova na izgradnji gondole.

Beogradska tvrđava je inače zaštićena kao kulturno dobro od izuzetnog značaja, a prema važećoj planskoj dokumentaciji, na njoj je zabranjena gradnja žičara. U Planu generalne regulacije Grada Beograda navodi se da se „zabranjuje postavljanje dalekovoda, žičanih sajli za alternativni prevoz i rekreaciju, naročito u području Beogradske tvrđave i u njenim širim vizurama i akvatorijalnim obuhvatima“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)