Foto:promo beoinfo

U Upravnom sudu danas je održano suđenje o projektu beogradske gondole, koja bi prema planu gradskih vlasti trebalo da spoji Kalemegdan i Ušće. Kako za Nova.rs kaže Jovan Rajić, advokat organizacije RERI koja je zbog gondole tužila Ministarstvo građevinarstva, rasprava u ovom slučaju je zaključena, a odluka bi trebalo da bude doneta u roku od 15 dana. Na današnjem suđenju se nije pojavio predstavnik Ministarstva građevinarstva.

Posle skoro dve godine čekanja, danas je u Upravnom sudu održana rasprava po tužbi organizacije RERI protiv Ministarstva građevinarstva iz aprila 2019. RERI  zahteva da se građevinska dozvola za izvođenje pripremnih radova poništi kao nezakonita, a da se pripremni radovi na Kalemegdanu hitno zaustave.

Advokat i član UO organizacije RERI Jovan Rajić navodi za Nova.rs da su danas na raspravi izneli novi dokazni predlog koji se odnosi na dokumenta koja su pribavljena iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, ali je Sud te dokaze odbio, sa obrazloženjem da već imaju dovoljno dokaznog materijala na osnovu kojeg mogu da donesu konačnu odluku.

„Nakon čitanja sižea predmeta od strane sudije izvestioca, kako to predviđa i procedura, i nakon odbijanja novih dokaznih predloga, sudija je odlučio da zaključi raspravu, a u narednih 15 do mesec dana možemo očekivati da će nam odluka biti dostavljena“, kaže Rajić.

On ističe da se na današnjoj raspravi nisu pojavili predstavnici tužene strane – Ministarstva građevinarstva, a na njoj su bili predstavnici zainteresovanih strana iz Grada Beograda i JP Skijališta Srbije kao investitora.

„Vučić hoće gondolu na Kalamegdanu“

Uprkos protivljenju gotovo celokupne stručne javnosti, savetnica predsednika Srbije Suzana Vasiljević izjavila je nedavno da se Aleksandar Vučić raduje gondoli na Kalemegdanu i da u tome niko ne može da ga spreči.

“Niko ga neće sprečiti da i taj projekat završi. Znam čoveka”, rekla je Vasiljević.

„Mi smo na raspravi istakli kao važan argument to što do današnjeg dana za taj projekat nije pribavljena saglasnost na procenu uticaja ovog projekta na životnu sredinu, što mi smatramo jednim od ključnih argumenata za podnošenje tužbe. Očekujemo da sud postupi po zakonu, a smatramo da dokazi ukazuju da je Ministarstvo građevinarstva građevinsku dozvolu izdalo nezakonito i da je treba poništiti“, navodi Rajić.

Podsećamo, Ministarstvo građevinarstva je 1. aprila 2019. izdalo rešenje o građevinskoj dozvoli kojom se odobravaju pripremni radovi na Kalemegdanu, na kat. parceli 64/17, na području Beogradske tvrđave i arheološkog nalazišta „Antički Singidunum“. Pripremni radovi uključuju i iskop zemlje i pobadanje betonskih šipova, a prethodno je na istoj parceli, bez izdate građevinske dozvole, posečeno drvo koje je predstavljalo simbol Kalemegdana.

Upravni sud je 23. aprila 2019. prvo doneo privremenu odluku kojom su obustavljeni pripremni radovi na Kalemegdanu, navodeći da je zahtev RERI-ja osnovan, te da bi izvršenjem rešenja o građevinskoj dozvoli bila naneta šteta širim interesima javnosti koja bi se teško mogla nadoknaditi. U obrazloženju odluke Suda bilo je navedeno i da odlaganje radove nije protivno javnom interesu niti bi se odlaganjem nanela nenadoknadiva šteta „protivnoj strani“.

Gradnji gondole u Beogradu usprotivila se gotovo celokupna stručna javnost, odnosno više od dvadesetak strukovnih udruženja, naučnih instituta i obrazovnih katedri za očuvanje kulturnog nasleđa, koji su zahtevali da se projekat obustavi. Peticiju za to potpisalo je oko 14.000 građana.

Zbog neregularnosti u procesu planiranja izgradnje gondole Evropa Nostra Srbija je uputila apel Ministarstvu kulture i informisanja da pokrene proceduru za stavljanje van snage Plana detaljne regulacije, i donese privremenu meru za odlaganje svih radova na izgradnji gondole.

Beogradska tvrđava je inače zaštićena kao kulturno dobro od izuzetnog značaja, a prema važećoj planskoj dokumentaciji, na njoj je zabranjena gradnja žičara. U Planu generalne regulacije Grada Beograda navodi se da se „zabranjuje postavljanje dalekovoda, žičanih sajli za alternativni prevoz i rekreaciju, naročito u području Beogradske tvrđave i u njenim širim vizurama i akvatorijalnim obuhvatima“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar